Алиса Розенбаум или по-известна като Айн Ранд (1905-1982г.) е американски писател и философ от руски произход. Смятана е за един от най-влиятелните мислители на ХХ век. Чрез своята философия за обективизма,  Ранд безкомпромисно се „сражава” срещу общоприетите стандарти в обществото, срещу Диктатурата и срещу ограничаването на личното право на свобода и право на избор. Крайна в твърденията си за жертвоготовността и егоизма, за мястото на човека в обществения строй, писателката и до ден днешен е или много харесвана, или категорично отхвърляна и критикувана.

В следващите редове сме извадили специално за вас едни от най-емблематичните цитати, взети от книгите й: „Ние, живите”, „Изворът”, „Атлас изправи рамене” и „Добродетелна на егоизма”.

Прочитайки ги, вие сами ще прецените до колко актуално и съпоставимо със ситуацията, в която се намираме днес,  е творчеството и  философията, която Ранд е „изповядвала” :

1. Жертвоготовността е право номер едно в живота, трябва да служиш или да ти служат, да мачкаш или да те мачкат, жертвоготовността е благородна, прави с нея каквото можеш, от която и да е гледна точка, служи и се жертвай, служи, служи и служи…

2. Индивидът е зло, масите са Бог.

3. Право номер едно в света е правото на егото. Първото задължение на човека е задължението към самия себе си. Негов нравствен закон е никога да не  поставя първостепенната си цел в зависимост от други хора. Негово морално задължение е да прави онова, което желае, стига желанието му да не зависи главно от другите…

4. Независимостта е единствената мяра за добродетел и стойност. Важното е какъв е човекът и как се развива, а не какво е направил или не за другите. Няма заместител на личното достойнство. Няма друг стандарт за лично достойнство освен независимостта.

5. Човек не получава на земята нищо наготово. Всичко, от което се нуждае, трябва да бъде произведено. И тук човек се изправя пред същностната алтернатива: той може да оцелее по един от двата начина – или чрез самостоятелна дейност на своя разум, или като паразит, захранван от умовете на другите.

6. Хората се учат един от друг. Но ученето е само размяна на суровина. Никой не може да даде на друг способността да мисли. А тази способност е единственото ни средство за оцеляване.

7. Егоистът в абсолютния смисъл не е човек, който жертва другите. Той е човек, който стои над необходимостта да използва другите по какъвто и да е начин.

8. Какво е морал? Преценка, с чиято помощ да различаваш правилното от неправилното, поглед, с който да виждаш истината, кураж, за да действаш в съгласие с нея, себеотдаване на доброто, почтеност, да защитаваш доброто на всяка цена.

9. Това беше най-великото чувство в живота: не да вярваш, а да знаеш.

10. …да даваш незаслужено уважение е най-върховният акт на милосърдие.

11. Онези, които можеш да купиш, не струват нищо, защото някой винаги може да им предложи повече, така че полето е отворено за всички и всичко е като добрата стара конструкция.

12. Няма по-голяма самоизмама от това да си въобразяваме, че човек може да отдели на една страна нещата, изискващи разум и на друга – тези, които изискват вяра. Вярата не може да бъде очертана или ограничена; да й се предаде дори и сантиметър от нечие съзнание, означава това съзнание да й се подчини изцяло.

13. Но не неморалността на човека е отговорна за настоящия крах, който заплашва да унищожи цивилизования свят, а видът морал, който се е изисквало от хората да практикуват.

14. Човек е свободен да избира дали да осъзнава или да не осъзнава, но не е свободен да избяга от наказанието на неосъзнаването: унищожението. Човекът е единственото живо същество, което има властта да действа като унищожител на самото себе си – и той е действал именно така през по-голямата част от своята история.

15. Ако хората искат за живеят заедно в мирно, продуктивно, рационално общество и да осъществят взаимоизгодни сделки помежду си, те трябва да приемат основния обществен принцип, без който нито едно морално или цивилизовано общество не би било възможно: принципа на индивидуалните права.

Ако и вие имате любими цитати от други интересни книги и автори, побързайте да ги споделите с нас :)