Вманиачен сиво-черен вълк, с изкочили напред зъби, преследва невинно зайче с розови бузки. Помните ли ги? Това са двамата, емблематични за цяла една анимационна епоха, герои от руското филмче за деца „Ну погоди”.

Ние все още можем да ги видим как се гонят по някои от българските телевизионни канали, запълвайки ефирно пространство. Чудите се какво ги различава от Том и Джери ли?

На пръв поглед – нищо. Всички тези животни са част от хранителната верига в природата. Не се залъгвайте, че между тях тежи непреодолима омраза – просто по презумпция едното, по-голямото, трябва да изяде другото – по-малкото. Защото само така се поддържа природно равновесие. Но понеже все пак това са филми за деца, няма как те да бъдат жестоки. Основната им цел е по комичен и ненатоварващ детската психика начин да преобърнат традиционната представа, че по-силните изяждат по-слабите.

Така зайчето чевръсто скача на главата на вълка, а Джери спокойно спи в миша дупка, докато Том лежи парализиран, след последния си опит да се наяде.

Също така не мислете, че силните и слабите не могат да бъдат приятели. Напротив,  в „Ну погоди” те играят заедно, пеят, правят пясъчни замъци и празнуват рождени дни…

Е, при Том и Джери помирението винаги ще ни се струва по-скоро краткотрайно. Два епизода не са достатъчни да ни убедят в противното. Иначе изобретателният котарак, продължава да е единствената жертва на всъщност повече от жестоки средства, макар и миши, за справяне с врага.

Изглежда сякаш времето, когато Чебурашка, ококорена до невъзможност (виждали ли сте по-големи очи и уши?), ходеше на гости на крокодила Гена, е безвъзратно изчезнало.

Нашето поколение израсна именно с вечната вражда между котката и мишката, отново между котката, но с пилето, с нещастните болезнени опити на Койота да догони нещо като щраус, с огромните зъби на Таз – дявола.

Факт: днес анимационните герои са други. Те тичат по-бързо, преследват се по-продъжително. По-умни са или просто си мислят, че такива. Имат характер и са цветни, дебели и тънки. И, да, твърде е рано, за да кажем дали са по-лоши или по-добри от предците си.

С подмолни намерения, сексуални фантазии и с куп човешки качества, новите рисувани животни са направени сякаш да развличат повече възрастните, отколкото децата. Дали е така: ще разберете, ако по-често посещавате рубриката ни Анимационни герои.

Приятно анимационно четене!