„Ансамбъл РОСНА КИТКА е изключителен! България може да се гордее с този колектив!”. Това са думи на  Броени дни преди заминаването на ансамбъла за  поредното турне във Франция, екипът ни се срещна с неговия ръководител, доцент д-р Бисер Григоров.

Вижте какво сподели специално за читателите ни…

***

Бисер Григоров

д-р Бисер Григоров

Господин Григоров, това първо турне ли е за РОСНА КИТКА във Франция?

Не, първото е било в далечната 1969 г., а тази година ще гостуваме там за 17- път.

А защо толкова често там, има ли конкретна причина?

През 1958 г. един велик човек и любител на фолклора основава фестивал, наречен „Световен фолклор”. Това е Анри Корсаже. Пак той инициира през 1970 година в Париж създаването на световна организация на фолклорните фестивали (CIOFF), която ежегодно координира над 300 фолклорни събития в 76 страни по света. Имах щастието да го познавам, гостувал съм в дома му… Никога и от никого не чух една лоша дума за него, той беше обичан от всички! В тази връзка, освен че Анри Корсаже остава в сърцата на стотици колеги – хореографи със своята артистична пламенност и неизменна усмивка, той намира десетки последователи в своята родина, които организират подобни фестивали. Е, на някои от тях нашият ансамбъл е гостувал многократно, но това е една от причините за мнобройните ни гостувания – просто там има десетки фестивали..

В кои други страни ансамбълът е гостувал?

Освен във Франция ансамбъл РОСНА КИТКА е гостувал в над 30 страни по света – от САЩ и Куба, през Алжир, Иран и Сирия, до Корея, Индия и Китай. И тук искам да подчертая, че основната причина за всичко това е дългогодишният труд и талант на моите колеги от ансамбъла ! Чувал съм да подмятат: „Е да, в РОСНА КИТКА е лесно, защото там имат много деца..” Това е точно така, но многото танцьори са следствие, а не причина за успех !!..

Репертоар Росна Китка

Вие сам „върнахте лентата” назад в историята, очевидно това Ви вълнува. Разкажете ни за Вашата книга „Кратка история на българската фолклорна хореография”, която хората могат да намерят на книжния пазар ?

Да, както знаете, аз съм преподавател по български танци в Национална спортна академия „В.Левски” (НСА). Разказвайки на студентите за моите предшественици, стигнах до извода, че в нашия бранш вече се е натрупала достатъчно информация, която все още не е събрана и систематизирана. Така се роди „Кратка история на българската фолклорна хореография”. Това е книга, която няма претенциите да е всеобхватна и изчерпателна. Тя е  богато илюстрирана със снимков материал и дава информация за всички значими автори, произведения и периоди на развитие в нашата хореография. Това е един от начините да отдадем своята почит на първите ни учители – Руска Колева, Борис Цонев, Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Кирил Харалампиев, Методи Кутев, Иван Тодоров.., както и да дадем малко познания за близката история. За времето, когато все още не е имало интернет и начинът не е бил да сваляш на готово музика и танци оттам, а е трябвало да положиш доста повече труд, преди да обявиш на света, че си хореограф…

Кои са Вашите учители?

Отдавна съм си дал сметка, че ме приемат за един от привилегированите. Моят баща – Петър Григоров е хореограф – той става ръководител на РОСНА КИТКА през 1964 година. Работи в продължение на 40 години. На практика създава репертоара и изгражда авторитета на ансамбъла в страната и чужбина. Това става не само чрез неговите емблематични произведения- „Дунавски ритми”, „Игри и танци от Западна България”, „Надиграване”, „Пастирчета”, „Мартенички”, „Мегданско веселие”…, не само чрез създадената методика на работа, но и чрез дългогодишния подбор на ръководители в ансамбъла. Той е първият ми учител.  Безкрайно съм благодарен на хореографите Димитър Манов и Анатолий Клочков – няма човек в нашия бранш, който да не е наясно с тези имена ! Те бяха мои ръководители във вече несъществуващия ансамбъл на Строителни войски. Винаги ще помня и своята работа в ансамбъл „Тракия” – Пловдив. Да имаш възможността да участваш в творческия процес на самия професор Кирил Дженев е нещо, което не се забравя… А курсов ръководител в Академията ни беше професор Петър Луканов – авторът на балета „Козият рог”!

Признавам, че днес имам щастието да работя с изключителни колеги – Росица Лозанова – хореограф и Младен Петров.- корепетитор. Въпреки всички трудности, които, уверявам ви, са безкрайни (!), работата ни е приятна, защото следваме едно неизменно и много просто правило – най-важен е интересът на ансамбъла – той е над всички ! Следват децата, а ние сме последни.. Приемеш ли наистина в сърцето си това за свой девиз, всичко се подрежда! Може да не е лесно, но имаш ясни цели и приоритети. Остава многото работа!.. Е, малко талант също не е излишен…

На това се опитваме да учим и нашите танцьори. Гордеем се с тях – някои поемат по нашия път и стават колеги, други просто разнасят по света любовта си към българския танц и фолклор… Обичаме еднакво – и едните, и другите – те го знаят !..

Наистина съм бил късметлия в обучението си !.. За такива личности съм искал да разкажа в книгата си.

Ансамбъл Росна китка с торта

Може ли да определите  кой от вашите танци Ви е най-скъп ?

Много хубав и труден въпрос !.. Знаете ли, някои са създадени „на един дъх” – поради липса на време или поради някакъв творчески импулс, други са имали дълго и мъчително „раждане”, трети са отхвърлени още в зародиш…Имаме произведения, които са останали в репертоара и други, които са създадени по конкретен повод и са имали кратък, но ярък сценичен живот. Например, миналата година НСА „В.Левски” чества своята 70 годишнина. Разбира се, ансамбъл РОСНА КИТКА взе участие с няколко танца. Някои от тях бяха „класически” фолклорни произведения – „Граовски танц”, а други бяха специално създадени и аранжирани за спектакъла – тях си ги обичаме не по-малко !

А получиха ли се, бяха ли успешни?

Ако не сте успели да гледате директното излъчване на спектакъла по БНТ, обещавам да Ви подаря специално издаденото DVD и сама да прецените.

Какво очаква ансамбъл РОСНА КИТКА след завръщането от Франция ?

От първия учебен ден – 16 септември, започва и нашата работа. Ансамбъл РОСНА КИТКА е първият детски ансамбъл в България. Той е създаден през 1946 година, така че тази година ще открием своя 67-та учебна година. Ще приемем новия випуск деца, а с концертните групи ще започнем подготовка за нашия традиционен Коледен концерт.

Кога се очаква да бъде той?

На 20 декември, в зала „Люмиер” на НДК.

И след това…?

След това ни предстои подготовка за участие през април в детски фестивал в Турция. А през лятото на 2014 година ни очаква фестивал в Италия.

И последен въпрос за всички, които искат да запишат децата си при Вас. Труден ли е приемът в РОСНА КИТКА?

Нека всички, които се интересуват, да не се притесняват , а да посетят нашия сайт, там всичко е указано подробно.

След този разговор, на нас ни остава само да пожелаем успех на ансамбъла в предстоящия му творчески път  и да ни радва все по-често с позитивни новини! Обещаваме ви по-често да се потапяме  в дебрите на българския фолклор. 

почитен президент на CIOFF и на МФФ „Световен фолклор”