[tab name=“събитието“] Танцува ли ви се? Много! Е, имаме ефикасен лек за вас ;) Заповядайте на Антистатик – уникален международен фестивал за съвременен танц и пърформанс.

Той ще се проведе в столицата за шеста поредна година от 15 до 21 април и е организиран от Център за култура и дебат „Червената къща” и асоциация „Информбюро”.

Събитието ще премине под мотото „Профилът е важен”, а в рамките му ще имате възможността да се насладите на наистина вълнуващи авторски представления на изпълнители и хореографи от Европа, Азия и Северна Америка.

Dani Brown how do you

Своеобразно начало на денс приключението ще постави композиторът и музикант Зимон Румел (Германия) с артистичната си акция „Фрагменти танцов под”.

Между 13 и 15 април, вдъхновен от градските пространства, Зимон ще „рисува” с танц на различни локации из центъра на София и по-точно:

  • 13 април (събота), 14 ч. – Орлов мост (на самия мост)/ 17 ч. – подлез на метро спирка СУ „Климент Охридски”
  • 14 април (неделя), 11 ч. – градинката пред Народния театър/ 17 ч. – пред Народно събрание
  • 15 април (понеделник), 11 ч. – пред Министерство на културата/18.30 ч. – пред СУ „Климент Охридски“

Ако обаче не успете да го „засечете” на посочените места, не се притеснявайте. Специална изложба в Червената къща ще документира следите от неговото изкуство. Откриването й е на 16 април от 19 часа, но, разбира се, тя ще може да бъде посетена в рамките на фестивала – между 16-21 април.

Всъщност, официалното откриване на шестия „Антистатик” ще постави едно от имената, утвърдили своите категоричен артистичен профил и новаторско присъствие в европейския танц – Естер Саламон (Унгария/ Германия).

how do you - спектакълDani Brown

[/tab] [tab name=“15 април“]

На 15 април от 19 ч. в Театралната зала на СУ талантливата мадама ще представи  своето соло „Танц за нищото” /“Dance for nothing”/, вдъхновено от музикалната композиция „Лекция върху нищото” (1949) на американския композитор Джон Кейдж.

Ezster dance for nothing

[/tab] [tab name=“16 „]

Ден по-късно Мирослав Йорданов – хореограф, психолог и визуален артист, ще ви разкрие образа на един опустошен свят в спектакъла medea. Какво свързва един скулптор, една танцьорка и една жива мускусна патица? Хм. Отговорът може да разберете на 16 април от 20 ч. в Червената къща :)

спектакъл MedeaПсихо постановка Medea

[/tab] [tab name=“17″]

Задъханата програма на фестивала ще продължи още на следващия ден, когато от 19 ч. в Театрална зала на СУ Джи Е Лим (Южна Корея/ Германия) ще „сблъска” традиционния корейски танц с личните си разбирания в „Суров материал” /“Raw material”/.

Тръгвайки от ритуала прощъпулник, който съществува и в Корея, и взаимодействието между традиция и съвременност, Джи Е Лим изследва нови начини на използване на тялото като източник на идеи.

Raw material
Постановка суров материал

[/tab] [tab name=“18″]

Вили Прагеркогото авторитетът на танцовата критика Арнд Веземан от Германия определя като „новото тайно откритие от България”, ще ви подкани да съпреживеете  актуалната напоследък тема за революциите и тяхното превръщане в спектакъл на ентусиазма и разочарованието. Участие в революцията като театрално събитие в „Денят на победата”/“Victory Day”/, заедно с  Ива Свещарова и южнокорейката Джи Е Лим, е възможно на 18 април, 19 ч. на сцената на Театрална работилница „Сфумато”.

Willy Prager Victory Day

[/tab] [tab name=“19″]

На 19 и 20 април пък танцът и музиката ще бъдат силно преплетени в едно цяло.В Дует” /„DUET”/ Серджу Матис и Влайку Голчеа  (Румъния/ Германия) ще се опитат да изследват до каква степен музиката може да добие контрол над тялотода манипулира емоциите или определя атмосферата. Какво ще се случи в пространството на микрофони, колони, инструменти и гласове, и как ще си взаимодействат музика и танц – отговорът е на 19 април, 20 ч. отново в Червената къща.

Дует музикален спектакъл

[/tab] [tab name=“цялата програма“]

Пълната програма, както и информация за цените за спектаклите може да откриете на сайта на Антистатик.

Така и така киснете по цял ден във фейсбук, вземете и да подкрепите инициативата ето тук. А! Няма да се сърдим, ако ни станете приятели и на нас – фен-страницата ни е на ваше разположение за целта.

Е, то е ясно – ще се танцува! Дайте да го правим заедно ;)

[/tab] [endtab]