Признаваме си, че сме абсолютни фенове на Астерикс и Обеликс. Навремето с интерес четяхме комиксите за двамата най-известни гали в света.

Гледали сме почти всички филми за тях. А последният – „Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия“ (Astérix et Obélix: Au service de sa Majesté), наистина спечели адмирациите ни.

Историята

Великият Юлий Цезар е напът да завоюва Британия. Само едно малко селце е останало да се съпротивлява. Кралицата е в безизходица и не знае какво да прави (не, че се е притеснила много, де).

Тогава на нейния най-верен поданик Братовчеторакс му хрумва брилянтна идея – „защо да не поискаме помощ от галите, м? Те имат вълшебна отвара: който отпие от нея, става силен и смел”. Става достоен противник на Цезар…

Така, в спасяването на Британия се намесват Астерикс и Обеликс. Тяхната мисия е да снабдят британците с магическия еликсир, та да бъдат изравнени силите ;)

В спасителната акция се включва (макар и не по негово желание) и младият племенник на галския вожд – Губирикс, на когото му е писано да се превърне в истински  мъж по време на изпитанието.

Героите

В образа на огромния Обеликс отново се превъплъщава неповторимият Жерар Депардийо. Астерикс е чаровният Едуар Баер, на когото русите мустаци безспорно му отиват много.

Астерикс и Обеликс -куче

Кралицата е самата Катрин Деньов, а ролята на Цезар е поверена на Фабрис Лучини.

Катрин Деньов

Катрин Деньов

Ако питате нас, изключително силно е и актьорското присъствие на Гиом Гаиен, който се изявява като Братовчеторакс.

Гиом няма чак толкова солидна филмография зад гърба си, за разлика от своите колеги, но е изключителен професионалист – всяко негово участие е категорично запомнящо се. Чаровникът безспорно има с какво да ни изненадва още.

Гиом Гаиен

Гиом Гаиен

Режисьор на филма е Лорен Тирар, вероятно познат ви от продукции като Молиер и Най-хубавия ден от моя живот.

Хумор по френски

Лентата е може би една от най-свежите комедии, които сме гледали през последните няколко седмици. Смешна е, без да бъде цинична. В нея има куп забавни закачки и блестяща ирония – последната е  насочена най-вече към британската егоцентричност и сдържаност.

„Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия” ще ви разсмее, не се съмнявайте. В същото време, филмът може и да ви накара да се замислите за това-онова… За приятелството, например. За надеждата. За любовта ;)

Изобщо, горещо ви препоръчваме да го гледате. Ще ви хареса, сигурни сме!

  [youtube 5CLNeqQUUVI]