Зад името КЕКС стоят няколко млади кулинарни ентусиасти от София, които превръщат готвенето не просто в удоволствие, а в истинско приключение.

Не знам дали се водят повече от изтънчените си кулинарни влечения или от прикрити чревоугоднически страсти, но истината е, че създават вълшебства – за ядене. Експериментират с каквото им падне и предизвикателството за вкусовите рецептори, което създават, е неминуемо.

Може досега да сте ги срещали на популярния семинар TEDx или на Чепеларeадата тази година, а може и да сте ги засичали на някое арт събитие като фестивал Улица Отец Паисий в Пловдив или Sofia Design Week. Дори и да не сте, ще ги видите отново съвсем скоро, защото много хляб има в тях.

Разбира се, КЕКС правят кулинарните си експерименти главно за забавление и без особени възпитателни цели, но заниманието им и интересът към него може би са доказателство за една нова кулинарна култура в България. Ще ми се да вярвам, че еволюцията ще победи най-сетне дюнерджийниците и баничарниците със съмнителна хигиена и ще сложи начало на едно цивилизовано хранене, което освен утоляване на глада, носи и наслада и то не само по Коледа и Великден.

Освен, че готвят страхотно, момчетата и момичетата от КЕКС имат неповторимо чувство за хумор и много, ама много позитивна енергия.

Успях да се срещна с двама от кулинарите ентусиасти, макар и виртуално. В специално интервю за Cultro Веско и Ангел разказват за непорочното зачатие и житейския път на колектива, за готвенето и удоволствието от него. И ако шегите им ви се сторят симпатично нетипични и странни, то чакайте само да опитате гурме-кухнята им, която включва брад питки, модерни интерпретации на родопски ястия, плодови гювечи, сладководни сини водорасли и какво ли още не.

A ако след това интервю не ви се прииска да видите Ангел и Веско с престилки и готварски шапки, пишете ни гневен мейл.

Между другото, съвсем необяснимо и за самата мен, в разговора се намесва и . Как и защо е неясно. Не знам дали да се плаша или да се радвам…
***

Какво е “Кекс” и кой се подвизава под това име?

Ангел: Кулинарно-експериментален колектив София, накратко КЕКС. Колективът е с вариращ брой хора, но, за сметка на това, с константно високо качество.

Веско: КЕКС са Ангел и Веско + всички приятели, които помагат, когато имаме нужда. Всеки, който се включи в работилница с КЕКС, естествено също е част от колектива.

Кекс в Пловдив

Как започна кулинарното ви приключение?

Ангел: Дълго време ни се въртеше идеята да уплътняваме твърде многото си свободно време с нещо, което обичаме, и така се получи КЕКС. Трябваше ни нещо, с което да стартираме, и тогава се сетих, че наближава TEDx семинара.

Хрумна ми, че тия хора няма кой да отиде и да ги нахрани. Организаторите на конференцията видяха ентусиазма, с който подхождаме към тях, и решиха да ни дадат шанс. Получи се жесток експеримент, не само с храна, но и с физическите ни възможности, тъй като четирима човека приготвихме закуска за 600.

Веско: Аз си спомням раждането на КЕКС по различен начин. В деня на Основаването в небето пламна необикновена био светлина, яви се ангел, който съобщи на намиращите се наблизо неогурмета, че на света е дошъл Спасителят. Младенците Ангел и Веско почитат тримата източни царе – , доведени от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си КЕКС донася частица от светостта на кулинарния мир.

Къде, как и кога провеждате кулинарните си експерименти? Кои са били най-интересните ви участия?

Ангел: Обикновено сме там, където освен, че има удобна кухня, и хората са много готини. Около седмица преди събирането правим общ документ в интернет, в който да се обсъдят продуктите по зададената тема. В уречения ден се събираме, решаваме какво да направим, готвим и, ако става, ядем. Винаги е интересно, все пак правим КЕКС за удоволствие.

Веско: Най-интересните ни участия са тези, които сме осъществили. Всичките до едно. Ако ще и да звучи банално. Ако ще и „банално“ да звучи банално.

Джаро: Придържайте се към списъка с въпросите, госпожице!

Най-интересното ястие/експеримент, които сте сътворявали?

Веско: Изключително труден въпрос. Брейнстормингът за КЕКС протича като единият предлага нещо, а другият го отхвърля с безкомпромисния аргумент „скукааа“.

Когато предложението е достатъчно шантаво обаче, стига да има хляб в него (хахаха,  схващате ли?), се ражда нещо велико. Или поне според нас е велико; понякога ми се струва, че само ние можем да се смеем толкова на такива глупости.

Най-вкусната ни творба за мен е конопеното песто. Освен конопено семе, в него има рукола, спанак, пармезан, зехтин, лимон и чесън. Слага усмивки на лицата на всички, определено е нашият кулинарен шлагер.

Ангел: Клишът, който е игра на думи, съчетаваща родопския клин и, както казва един приятел – хипстърската баница киш. Това е баница с яйца, ориз, сушени домати, риган и много масло. Много ми е вкусно. За конкретна сесия не мога да кажа – като започнем, винаги е много забавно.

Кекс в действие

Има ли невъзможни комбинации от вкусове? Имало ли е неуспехи?

Ангел: Правихме палачинкова торта, всеки пласт от която трябваше да е с естествен цвят от дъгата. Въпреки че всички си изядоха rainbow-тортата, на мен ми беше малко прекалено съчетаването на шест цвята, зад всеки от които стои по един различен вкус.

Като добавим и синята водораслова гадост спирулина, даже и сега ми се повдига. Това е мексиканско сладководно водорасло, продава се по био магазините. Тъй като е богато на белтъчини, се консумира от вегани на протеинова диета, тоест такива, които са си ограничили въглехидратите и им остават много малко неща за консумиране. А ние си помислихме, че става за ядене.

Веско: Е, да,  де, ама поне го докарахме на цвят, бе брат!

Ангел: Със син М&М щеше да е по-вкусно.

Готвенето като виртуозно изкуство или като чисто чревоугодничество?

Веско:  Като важно условие за поддържане на живота, методологично разнообразено от нуждата да прекараш тези 20 000 часа готвене в живота си по-приятно.

Ангел: Като социален лубрикант.

КЕКС по престилки

Каква е кулинарната култура в България и какво е мястото на гурме кухнята в традицията на баницата, киселото мляко и Ути Бъчваров?

Ангел: Не сме професионални готвачи, а просто обичаме да си готвим и да си похапваме с приятели. Формата на работа е съвместно да решим какво и как да съчетаем.  Затова можем да си правим каквото ни хрумне. В такъв смисъл, защо да не се смесят двете и да видим какво ще излезе? Баница със синьо сирене и смокини, кисело мляко с джинджифил и…

Веско: … Ути с ароматни южнокитайски треви.

Ангел: Що се отнася до кулинарната ни култура, мисля, че твърде често преяждаме. Не знам на какви исторически причини се дължи това, имайки предвид че, за разлика от всички наши съседи, нацията ни никога не е гладувала истински. Може би в следствие на това  не е разбрала, че няма нужда от чак толкова много. Това май важи и за други аспекти на българския бит.

Джаро: А, бе, тва култро-мултро на кого се отчита?

С какви продукти работите? Залагате ли на здравословното хранене и био храните?

Веско: Залагаме на вкусните натурални продукти – пазаруваме зеленчуците и плодовете си най-често от женския пазар, понякога от Димитър Петков. Подправките – от „Багдад“ на ул. Симеон.

Месото ни обикновено е телешко и го взимаме от месарницата пак на ул. Симеон. Там арабите те посрещат с „Какво да бъде за теб, братко“. Имат обща снимка с Жан Клод Ван Дам на стената (предполагаме, че се е подготвял за някоя финална сцена на фона на техните висящи телета), а месото е „халал“.

Млечните ни продукти идват от магазина, защото Ангел не иска да рискуваме с домашни такива; аз лично смятам, че всеки, който предлага разредено сухо мляко като прясно, е за затвора, но…

За себе си пазарувам всички видове млека, сирена и яйца от една жена на пазара Д.Петков, кара ги от Банкя в багажника на старото си Ауди. Има и малко момиченце, което по цял ден си играе отстрани с куклите. Овчето и кисело мляко е нещо, което всеки фен трябва да отиде да опита.

Никога не пазаруваме БИОпродукти, защото е тъпо. Ние не сме тъпи. Що за човек трябва да си, за да дадеш 1лв за яйце? Прекалиха с т’ва „био“. Миналата година имахме идея за ресторант за бързо хранене в Берлин „tigona bio“ (игра на думи ;). Сигурни бяхме в успеха му, поне докато се смеехме на оригиналността си и не го оставихме в сандъка с готини идеи на тавана. Това е метафора, нямаме таван.

Ангел: И аз доста се дразня на преекспонирането на екологично чистите продукти и на превръщането им в БИО. Всеки с отношение към качествената и вкусна храна може сам да постави границата, без да има нужда от етикети. Естествено, че не искам да ям пластмасови домати, но те личат отдалеч. А пък и не виждам нищо вредно и небио в млякото на стоте овце на един приятел, които си пасат щастливи над Говедарци. Въпреки че на буркана, който ми дава, не пише нищо.

КЕКС масата

Ще ни споделите ли някоя от рецептите си?

Ангел: Всъщност, идеята ни е всяка успешна сесия да намери своето място в една книга, описваща проекта. Или да се пласираме в някой филм – като мартинито на Бунюел (*много, много далечна релация с „Дискретния чар на буржоазията” на испанския режисьор Луис Бунюел, който обожавал сухо мартини. С други думи, Ангел може би има предвид да снимат филм, в който готвят… може би).

Веско: КЕКС е за прозрачността в кухнята!

Какви са плановете ви и кулинарните ви стремежи? Имате ли амбиции да „уседнете”, да отворите собствен ресторант, например? Или участията по фестивали е част от приключението?

Веско: Амбицията ни е да не усядаме. Имаме толкова много идеи, че не можем да ги превърнем в планове. Не можем да си позволим засядането в ресторант, това е абсурдно.

Да не говорим, че никой от нас няма такова образование. Идеалният формат на забавата КЕКС за нас е една широка и уютна кухня, отворена, с прозорци и двор и всичко, която да ползваме за всички активности като домакини, в която всички да се чувстват като в собствената си кухня, че и по-гот. Тя трябва да ни служи и за база, в която да се подготвяме за големите си изяви/експерименти на открито. А също да побира и мобилната ни кухня, чийто проект Мартин от студио funkt наскоро завърши. Но тя е нещо толкова голямо, че не може да се вмести в чужда тема.

Aнгел: Готино го завърши това интервю. И все пак си мисля, че верига ресторанти за бързо хранене в Студентски град с името “КЕКС за една нощ” би имала успех.

Вкусен КЕКС може да намерите тук и тук ;)

Единственият (тв) мафиот под 50 в България, който дори от затвора се опитва да оказва влияние върху свободата на медиите :) За справка: БНТ
Имената на организаторите на семинара TEDx, на който КЕКС се изявява за първи път