Над 50% от учителите в системата на българското образование се пенсионират в следващите 10 години, а над 6000 свободни места за учители ще има до 2020. Този и още стряскащи факти, които пропускаме в ежедневието си, ще бъдат конкретните предизвикателства, на които ще се търсят конкретни решения по време на Creative drink днес

Хайде, споделете: доволни ли сте от образованието, което получихте (получавате) в страната ни? Аха! Подозираме, че една голяма част от вас ще дадат отрицателен отговор на току-що зададения въпрос и недоволно ще започнат да цъкат с език… И при нас е така :(

Докато ние само се оплакваме и мрънкаме обаче, членовете на младежката организация „Фабрика за идеи“ не стоят със скръстени ръце и са решени да намерят изход от образователните проблеми и да подобрят трагичната ситуация.

Във връзка с наболялата тема, младежите ще стартират днес третото издание на т. нар. от тях формат Creative drink, който този път ще бъде посветен именно на образованието.

Как да преосмислим и променяме ситуацията в най-неефективната образователната система в Европа, така че тя да започне да създава креативни хора с еманципирано, съзнание, които смело да играят със света около себе си? Този и много други въпроси ще провокират талантливите и социално-ангажирани умове от мрежата на „Фабрика за идеи“ да стигнат до решения, които са приложими, реалистични и могат да започнат да се случват веднага. Най-добрата идея, избрана от гостите на събитието в неговия край, ще бъде подкрепена от „Фабрика за идеи“ и други организации, активни в сферата на промяна в образованието.

Любопитната и, убедени сме – ползотворна, дискусия ще се проведе тази вечер от 19:00 часа в Бетахаус, ул. Крум Попов 56-58.

Що се отнася до Creative drink, той е новаторски авторски формат, по време на който се дирят решения на комплексни обществени проблеми. Събитието представлява неформална среща между „хората, луди по фактите (учени, изследователи, активисти) и хората, луди по комуникацията (дизайнери, журналисти, маркетинг специалисти, режисьори, аниматори)“. Всички те си поставят за мисия да създават заедно уникални обществени кампании, социални иновации, споделена визия за промяна или просто да се запознаят и да се вдъхновят с чаша вино в ръка.

Повече за Creative drink, както и за „Фабрика за идеи“ можете да научите от сайта на организацията. Е, хайде! Да се преборим с проблемите в образованието заедно…