Честит празник, мили cultуристчета! Бъдете будни, познавайте българската история и обичайте българската култура :)

Използваме днешния хубав повод, за да ви съобщим за един чудесен конкурс, за който разбрахме съвсем случайно, но на който искрено се зарадвахме.

Става въпрос за Световния конкурс за Детска Рисунка, който се организира за първи път в град Банско. Всъщност, тази събота (7 септември) ще се състои официалната церемония по награждаването на победителите. Събитието ще започне в 17:00 часа и обещава интересна и богата програма.

Разбрахме, че в арт състезанието са се включили хиляди деца от цял свят на възраст от 4 до 15 години. Общо 7500 рисунки от 43 държави, носещи посланието „Да опазим зелена нашата планета земя“, са пристигнали благополучно в гр. Банско, където били оценени от компетентно жури от художници и творци от страната.

Добрата новина е, че една голяма част от картините на талантливите млади творци ще бъдат изложени на специална експозиция в галерията на музеен комплекс „Н.Й.Вапцаров“ в града.

Големите награди пък са статуетка „Малък Зограф“ и статуетка „Малък Молер“, а златни, сребърни и бронзови медали ще получат останалите победители в конкурса.

Организатор на прекрасната инициатива е фондация „Малък Зограф“. Основната цел на фондацията е да съдейства за духовното, интелектуално и професионално израстване на децата чрез изящното и приложно изкуство. Идеята е Световният Конкурс за Детска Рисунка да се провежда ежегодно и да се превърне в едно международно творческо вдъхновение за всички малчугани по света.

Стискаме палци това да стане! Що се отнася до вас, ако искате редовно да научавате за любопитни културни събития по света и у нас, посещавайте ни по-често.