Той е страстен любовник (да си го кажем направо – прелюбодеец), порядъчно егоцентричен, с тъмно и престъпно минало. Ако беше жив, баща му Шарл Перо щеше да го хване за мустаците, да го натупа хубавичко по дупето и да го вкара в правилния път. Но не е.

Затова днес Котаракът може да бъде такъв, какъвто си поиска и даже – триизмерен, за да го виждат всички по-добре.

Нещо повече: има чисто нов родител. Казва се Крис Милър и ви е добре познат от „Шрек”, където се изявяваше като сценарист. А сега го раздава като опитен режисьор.

С присъщото си чувство да усеща кино-ситуацията, Крис си дал сметка, че пухкавият, риж и забавен разбойник, когото видяхме и в поредицата за блатното чудовище, е прекалено добър, за да изиграе една-единствена, при това – второстепенна, роля.

Така Милър решил да направи самостоятелен филм за него. Днес лентата „Котаркът с чизми” е в бокс-офис класациите на много държави и към нея има наистина небивал интерес. Но не особено оправдан, ако питате нас.

Признаваме си, че ние очаквахме повече от историята за миловидния писан. И, да, чувстваме се леко разочаровани. Защо?

Ами, сюжетът е един тотален миш-маш от приказни герои, с което Милър никак не е успял да постигне впечатляващ ефект. Вълшебни бобени зърна, златни гъски и говорещи яйца се опитват да се конкурират помежду си по оригиналност. От цялата работа обаче не се е получило нещо уникално, а едно непрекъснато „тичане” от приказка в приказка, което в крайна сметка не води до никаква поука.

Второ, елементът „позволено само за възрастни” присъства в доста сцени, колкото и странно да изглежда това за една анимация, спретната за малките. Намек за любов и флирт, макар и съвсем лежерен, има не на едно-две места. И въпреки че малчуганите едва ли ще усетят за какво иде реч, не мислим, че такива алюзии са подходящи в подобна продукция. Не, че сме моралисти. Просто има филми, в които въпросните теми нямат нужда от излишно кодиране.

И накрая – това ли е Котаракът с чизми? Това ли е добрият приятел на Шрек? Хм. Ще ни прощава Крис, ама представата му за героизъм нещо е дала накъсо. По неговата логика, трябваше и ние вече да сме се  превърнали в легенда…

Последни реплики: днешният, макар и 3D, Котарак едва ли ще ви очарова особено. Поне нас не успя. Ако имате друго мнение, споделете!