Има хора, които знаят в какво се състои смисълът на съществуването им и какво могат и искат да си вземат от живота. Героят, който ми предстои да ви представя, е май точно от този тип.

Георги Бонев е от онези ентусиасти, които очевидно притежават изключителна сила на духа, хъс и устременост – качества, помагащи му да преодолява и достига до непреодолими  за повечето от нас места и ситуации.

Сигурна съм, че това, което той разказа за екипа на Cultro, ще ви накара да изтръпнете от емоцията и ще ви остави безмълвни пред силата на човешката природа.

***

Как се реши да предприемеш точно това пътуване до Танзания (Африка) и колко време се подготвя  за него?

През лятото на 2011 г. започнах да обмислям кое да бъде поредното ми приключение. Трябваше да бъде някакво физическо предизвикателство, с което да изпробвам силата на духа и тялото си. И така се роди идеята за изкачването на Килиманджаро. Изчетох редица блогове и статии от интернет, които ми помогнаха да съставя план. Шест месеца преди заминаване, издействах отпуск и започнах усърдни тренировки. Направих необходимите резервации за самолетен билет и планински водач. Месеците се изнизаха като минути и ето на̀, озовах се в малкото градче Моши в полите на планината Килиманджаро през есента на 2012 г.

Носач в джунглата, Килиманджаро

Носач в джунглата, Килиманджаро

Как протече самото пътуване и изкачване на Килиманджаро?

През първия ден се запознах с екипа ми като бях уведомен, че мога да взема само 15 кг. багаж със себе си. След регистрация на входа на националния парк Килиманджаро (1800 надм. в.), групата ни пое по добре обособена пътека, която се виеше из гъстата джунгла. Само 5-6 чaса  по-късно достигнахме до лагера „Мачаме” (3200 надм. в), където опънахме палатки.

Лагерът “Шира”

Лагерът “Шира”, 3949м.н.в., Килиманджаро

В последващите дни невероятните гледки се редуваха една след друга. С напредване на надморската височина растителността започна бавно да отстъпва място на голите вулканични камъни, докато въздухът стана по-разреден. Така неусетно се изнизаха 5 дни в планината и групата ни достигна лагера „Барафу” (4632 надм. в.) – последна спирка преди финалното изкачване на най-високата точка на Килиманджаро (в. Ухуру, 5895 м).  Последната ми вечеря беше силна: много месо, пресни плодове и гореща супа. Въпреки това, тази вечер почти не мигнах. Бях развълнуван, както пред голям изпит или важно събитие.

В 1:00 часа сутринта, облечен в три слоя дрехи, нарамих раница с най-важното за оцеляване. Неотворил напълно ципа на палатката, се изненадах, че буйстващата през нощта навън буря беше напълно стихнала. Времето беше много по-студено от очакваните -7 градуса. Включихме начелниците и групата ни пое към върха с равномерно темпо. И изведнъж забелязахме светлините на трима човека, слизащи надолу от върха. Оказа се, че един от членовете на групата е получил кръвоизлив на белите дробове и спешно се нуждаеше от медицинска помощ. Трябва да призная, че тази гледка беше доста демотивираща.

планински водач, Килиманджаро

Жосефат, планински водач, Килиманджаро

На около 5700 надм. в. спряхме за поредната кратка почивка. Свалих си ръкавиците и с ужас установих, че пръстите ми са почернели вследствие на замръзване. Трябваше да взема незабавни мерки, за да избегна ампутацията им. Тази вечер температурата беше достигнала -21 градуса. След бърз масаж, кръвта ми започна да циркулира отново и пръстите ми лека полека започваха да възвръщат по-нормален цвят.

В 5:58 часа сутринта групата ни стъпи на върха. Две минути по-късно пред нас се отвари една от най-невероятните гледки: изгревът над облаците на Африка… и ние сме първите хора, които го видяха точно в този ден.

Ухуру 5895 м.н.в., Килиманджаро

Изгревът погледнат от в. Ухуру 5895 м.н.в., Килиманджаро

В заключение дай някакви съвети към тези, които са решили да последват  примера ти и да поемат към Килиманджаро, молим те! 

– Тренирайте усърдно, за да можете да се насладите на Килиманжаро;

– Бъдете готови за най-лошото, защото няма шега с планината;

– В планината вървете с бавно темпо, за да имате достатъчно време за аклиматизация.

 

Това приключение за душата ви развълнува? Радваме се! Посещавайте ни по-често и ще ви вълнуваме още :)

3972м.н.в., Килиманджаро

Лагерът „Баранко”, 3972м.н.в., Килиманджаро