Ако ни познавате добре, сигурно вече знаете, че се стараем да подкрепяме с каквото можем всяко креативно хрумване. Защото искрено вярваме, че добрите идеи заслужават да получат своя шанс за реализация. Заслужават да бъдат чути, видени и предадени нататък.

В това вярват и Дилян и Пламен – създателите на българската онлайн платформа ЗаБългария. Същата представлява виртуално пространство, в което всеки млад предприемач може да сподели свой проект и да се опита да събере необходимите средства за финансирането му.

Създателите на платформата приканват хората да подкрепят редовно с малки суми положителните инициативи. Те вярват, че това е начин в България да се случват повече хубави неща.

Платформата е безплатна и за всички. Веднъж споделени, идеите в нея започват да събират съмишленици – тоест, хора, които са готови да дарят пари за осъществяването им. Набирането на средствата за всеки проект се извършва в определен срок от време. За добър се смята този, който успее да генерира необходимата сума на 100% в уречения времеви период. Плащанията се извършват чрез електронната система PayPal и са абсолютно прозрачни. Във всеки един момент може да се види кой и с каква сума е подкрепил определена идея.

Създаделите на платформата ни обясниха, че не преследват комерсиална цел с нейното съществуване. Просто искат да помогнат на добрите хрумвания да станат реалност. Целта им е да създадат виртуална общност от мислещи, можещи и талантливи хора, които взаимно да се подкрепят, да се популяризират и да се вдъхновяват един друг.

Всъщност, като оставим настрана финансовата помощ, основното предимство на ЗаБългария е фактът, че предоставя перфектна възможност да бъдеш забелязан от компании, институции и дори – от частни лица, които да харесат това, което правиш и да решат да ти подадат ръка, още преди да си събрал парите по осъществяване на проекта си.

Такъв е случаят с Иустина. Момичето, което е родом от Молдова, набира средства за студиен запис на песен-сингъл, част от бъдещия й албум „EthnoStep Garden“. Девойката страшно харесва българския фолклор, както и електронната музика, и смята, че може да ги комбинира по перфектен начин ;)

До настоящия момент, Иустина е събрала 100 евро (от общо 300), а до финала на подкрепата за нея остават 24 дни. По-важното е обаче, че интерес към проекта й вече има голяма музикална компания, готова да спонсорира издаването на целия албум. Чудесно, нали?

Всъщност, само 3 месеца след съществуването си, платформата е успяла да сбъдне реализацията на не малко хрумвания. Повечето проекти са малки и, както наблягат създателите реалистични.

Основният критерий, по който идеите се оценяват, е позитивността им. Колкото по-положителен заряд носят те, толкова по-добре, казват с усмивка „родителите” на ЗаБългария.

Страшно харесваме това, което правят двамата ентусиасти, както и желанието, с което го правят. Вярваме, че подобна платформа би била полезна на много хора в България. И сме готови да подкрепим съществуването и развитието й с каквото можем ;)

Вие също сте поканени да станете част от добрите идеи: заповядайте на страницата на ЗаБългария, за да се вдъхновим взаимно.