Преди месец, наред с другите училища, в София отвори врати  и едно различно учебно заведение. В него няма да видите нито черни, нито бели дъски. Не се пишат оценки, нито отсъствия. В часовете не се стои мирно на чина, а се рисува по стените – в двора и в „класната“ стая, и се танцува брейк…

Някои от преподавателите пък са по-млади от учениците, а общуването между всички е приятелско и забавно. Ех, че училище, а?

Всъщност, става дума за първата и единствена по рода си академия по стрийт арт в България.

Тя стартира преди броени дни и зарадва със своето съществуване всички почитатели на уличното изкуство у нас.

Побързахме да се срещнем с един от създателите й – Виолета Георгиева, за да ни разкаже тя по-подробно за инициативата. Ето го и самото интервю:

[tab name=“идеята“]

Здравей, Виолета! Разкажи ни: как точно се роди идеята за създаването на тази академия по стрийт арт?

Внезапно, просто и естествено се роди. Имам дъщеря, която е на 14 години. Преди време искаше да я запиша на брейк танци. Аз обаче я записах на модерен балет. (Като всеки мъдър родител си мислех, че знам какво е добре за детето ми и какво е най-подходящо за него като извънкласно занимание).

След това искаше да я запиша на барабани. Аз я записах на пиано. Защото сметнах, че едно момиче трябва да свири на пиано. След това пожела да я запиша на бийтбокс и…

… ти я прати да се учи на оперно пеене?

Да, почти ;) В един момент обаче си дадох сметка, че може би не постъпвам правилно. И реших да променя нещата, като сбъдна реалните желания на дъщеря си, а не моите. Но се оказа, че такива курсове, каквито тя иска да практикува, просто не съществуват.

Да, има много школи по различни дисциплини. Но сякаш те са по-скоро насочени към интересите на родителите, отколкото към тези на децата им.

Дори в световен мащаб няма организация, която да обединява направленията в стрийт арта. В Англия и в Русия, например, се организират курсове по графити и по други улични изкуства, но в повечето случаи те се провеждат поотделно и спорадично.

Така осъзнах, че има нужда от място, което да се превърне в събирателен център за всички хора с интереси в областта. И освен обучението на деца и на възрастни, в него да бъдат организирани и различни срещи, семинари и т. н. А резултатът да е едно постоянно действащо средище за малки и големи.

Започнахме да работим по осъществяване на идеята в началото на лятото. Направихме ремонт на помещението, което виждате – тук се е намирала първата българска фабрика за лед (действаща още през 20-те, 30-те години на 20-ти век). Преди да ремонтираме сградата, тя представляваше един обор, без покрив, а небето се виждаше. Накратко, беше ужасна съборетина.

Street Art Academy  | Академия за градски изкуства
върни се горе
[/tab] [tab name=“мястото“]

Защо се спряхте точно на такова място?

Търсихме наистина дълго. Държахме да има двор, за да може през пролетта и лятото да организираме заниманията на открито. Защото знаете, че графитите, например, не могат да се създават в затворено помещение заради токсичните спрейове и т.н.

В същото време, искахме сградата да има много помещения. Впоследствие обаче решихме да се спрем на 1 голяма зала, за да могат различните курсове да се обединяват помежду си по някакъв начин, без да си пречат, разбира се.

Защото идеята ни е в края на всяка учебна година (условно – юни месец) да се създава общ продукт – дело на всички курсисти от всички специалности.

Дворът на Академия за градски изкуства

върни се горе
[/tab] [tab name=“хората“]

А кой ти помага в реализацията на целия този мащабен проект?

Помага ми страхотният екип от преподаватели, който събрахме постепенно и с упорито търсене.

Всички са много млади. Най-възрастният от тях сигурно е на 32 години. Странно или не,  в един момент може да се окаже така, че водещият на курса е по-млад от ученика ;)

Някои от преподавателите имат педагогическо образование, но не това е най-важното за нас. По-скоро имахме нужда от общителни и отворени хора.

Защото обучението трябва да е съвсем неформално – като приятелско общуване между водещия и ученика. Ще наблягаме на практиката, както и върху изграждането на собствен стил при всеки курсист.

Представи ни набързо водещите, моля :)

Добре, започвам с Петър Бонев, който преподава beatbox (бийтбокс). Петър е актьор, занимава се с озвучаване на филми, а бийтбоксът му е страст, която практикува от ученик.

Филип Църов Trasher

Другият водещ по бийтбокс е Филип Църов – Trasher. Той се занимава и със spray paint art (спрей пейнт арт) или spacepainting (спейс пейнтинг) – направление в стрийт арта, при което се правят картини със спрей. Интересното в това изкуство е, че в началото на работата не винаги знаеш какъв ще е крайният резултат ;) Получават се много ефектни и красиви космически картини, пейзажи…

Курсът по graffiti (графити) ще се води от момчетата от 140 идеи. Фасадата на софийското 32-ро училище е тяхно дело. Наистина са много талантливи и работят адски добре, винаги изпипват нещата. Те се погрижиха и за интериора на академията, както и за външните стени.

140 ideas Графити

Аерография ще преподават двама души – Жельо Ангелинов и Илиян Илиев. И двамата са млади, талантливи, занимават се от доста години с това изкуство и работят много прецизно.

Аерография Жельо Ангелинов

Курсът по комикс е поверен в ръцете на Славена и Цецо. Тук е мястото да отбележа, че интересът на децата към комиксите постепенно се възражда.

Цветан и Петър Бонев

Лошото е, че в България няма кой знае каква развита комикс култура. Липсват материали и хлапетата са принудени да търсят такива в интернет на чужд език.

Дори в съседките ни Румъния, Сърбия и Албания съществуват цели общности, които се увличат и занимават с въпросното направление. Има магазини, книжарници, изложби. Надяваме се, че ще успеем да развием нещата и у нас в тази посока…

Изчерпахме ли членовете на екипа?

О, не! Продължавам с представянето.

Класът по dj-ing (диджеинг) ще се води от Мартин Станев и Борислав Петров (и неговото dj-crew) – практикуващи диджеи, тон-режисьори по професия. Идеята е да се обхванат всички техники и технологии, плейъри, конзоли и грамофони, различните стилове в музиката и т.н.

Мартин Станев DJ

Фотография ще преподават Юлиян и Диана. И за двамата това изкуство е и страст, и професия. Програмата, която са изготвили съвместно, е доста разнообразна и разчупена. Теорията ще е поднесена по много свеж и забавен начин, а в обучението са заложени най-вече практически упражнения, много от тях – на открито.

Ще си имаме и курс по handmade (приложни изкуства), който ще се води от Яна Караманова. Яна е изготвила любопитна програма, при която всеки месец ще бъде тематичен и ще минава под някакъв слоган.

Славена и Яна - street art academy

Повечето ни преподаватели са студенти или в Академията, или в Нов Български университет. Всички са адски талантливи и ми се иска да им помогнем да развият потенциала си.

върни се горе
[/tab] [tab name=“за курсовете“]

Вие ли ще осигурявате различните материали и консумативи в класовете?

Да, такава ни е идеята.

А какви са цените на самите курсове?

Цената за учебен час е в диапазона 8-12 лв. Месечната такса за повечето е 90-100 лева. Разбира се, предвидили сме и различни схеми за отстъпки. Курсовете по графити и аерография ще са с малко по-висока цена (130 и 150 лв), тъй като консумативите за тях са доста скъпи.

Каква ще бъде организацията на учебния процес?

Когато се сформират всички групи и часовете започнат да се провеждат регулярно, графикът ще бъде изнесен на сайта ни. Иначе, всеки, който проявява интерес, може да се възползва от единично посещение, за да види дали това е неговото занимание и дали му харесва.

Ще има съботно-неделни занятия, както и вечерни – след 6:30 часа. Всички преподаватели са изготвили учебни програми, които многократно сме обмисляли, оглеждали, обсъждали, коригирали. Системите за обучение са наистина уникални, защото няма такава методика на преподаване, тъй като специалностите не фигурират в номенклатурата.

Сподели: какъв е настоящият интерес към инициативата ви?

Странно е, но в момента към нас интерес проявяват по-„възрастни” хора – от 20 до 30 +. А когато идеята се зараждаше, теоретично си представях, че курсистите ни ще са деца на 12 до 16-годишна възраст :)

Може би на възрастните им липсват интересни занимания – на всички ни е дошло до гуша от работа, компютри, телефони… И имаме нужда да разнообразим ежедневието си…

space painting with Тrasher

Добре, а какви качества развива стрийт изкуството в децата? Защо смяташ, че е полезно за тях?

Факт е, че изкуството развива качества, които трудно могат да бъдат развити в училище с изучаването на точни науки. И най-вече, то възпитава любов към красивото. Дава способности и светоглед, които нищо друго не може да развие така добре.

От друга страна ми се иска заниманията в академията ни да имат и малко възпитателна цел.

В този ред на мисли, как ще разчупите представата на родителите, че стрийт изкуствата не са подходящи занимания за хлапетата им?

Ние не можем да накараме родителите, които са израснали в съвсем различна среда, със съвсем различни изкуства, да харесват стрийт арта. Но можем поне да се опитаме да ги накараме да проумеят, че това е изкуство, а не вандалщина или хулиганство.

От друга страна, те могат да бъдат спокойни, че, посещавайки академията ни, детето им няма да се занимава с любимите си дейности тайно и навън – на улицата, която не е достатъчно безопасна, така или иначе. А ще го прави в една уютна зала, в която ще се среща и общува с хора със сходни интереси.

Освен това, ще се опитаме да възпитаме в децата уважение към чуждата собственост. Да им покажем, че не бива да се драска по паметници на културата. Както и това, че не е важно с един спрей да направят бомба и да избягат, мислейки си, че по този начин се самодоказват и правят име.

Искаме да разберат, че могат да създават изкуство, да се изявяват и хората да ги познават и харесват.

Илиян Илиев - аерография

Кои са действащите ви курсове в момента и към кой има най-голям интерес?

Действащ е курсът по аерография, като в него все още могат да се включат още хора. А останалите специалности се намират в процес на събиране на курсисти.

Самите групи ще са малки (5-6 души), за да може да се обърне внимание на всички ученици.

Класовете ще се провеждат веднъж седмично по 3 часа, с оглед на това, че децата са много заети. Ходят на училище, на език, на спорт. И два пъти седмично просто може да им дойде в повече. Но в процеса на работа сме готови да правим промени, стига да има желание от страна на курсистите.

Иначе, определено към бийтбокс и графити се наблюдава най-голямо любопитство. Всъщност забелязвам и нарастващ интерес към аерографията, която по света е популярна от години, а у нас е доста непозната. Може би след време ще има интерес и към другите направления. Мнозина, например, не знаят какво представлява спрей пейнт арта, така че е логично и групите да се сформират по-бавно.

Каква реализация могат да получат хората след приключване на обучението си по стрийт арт?

Истината е, че повечето направления са си професия. След това много от завършилите академията биха могли да намерят работа в рекламния бизнес, да започнат да се занимават с интериорен дизайн и т.н.

*Повече информация може да откриете на официалната страница на академията.

върни се горе
[/tab] [endtab]