Знаете ли, че през септември фасадите в Стария град на Пловдив сякаш оживяват за няколко дни?

Именно тогава върху каменните стени на сградите започват  да се прожектират експериментални видео творби на участници в престижния международен фестивал Фасада. Публичното пространство се активизира и става жива и пулсираща част от града. Така организаторите от сдружение „Изкуство днес” търсят пресечните точки на архитектурата, визуалните изкуства и градската среда.

Добрата новина е, че за трети пореден път Пловдив ще се радва на този празник на сетивата. По традиция, фестивалът ще се случи през септември – месецът, в който културният живот в града ври и кипи.

Припомняме ви, че на последното издание бяха представени близо 100 видеоарт-творби на артисти от 24 страни, сред които Канада, Австралия, Тайван, Бразилия и Индия. Победител стана индиецът Баптист Коело, който смая журито с трите си филма „Нещо ужасно се случи”, „Под всичко това… аз съм човек” и „Ако можеше само да свърши…”.

Сдружение „Изкуство днес” отправя и тази година отворена покана към видео-артисти от цял свят за участие във фестивала. Всеки кандидат може да се включи в надпреварата с максимум три творби не по-дълги от 15 минути, във формат DVD video (PAL).

Освен видеа, артистите трябва да изпратят кратка творческа биография и три статични кадъра от филмите си. Крайният срок е 31 май 2012. (Повече информация за условията за участие може да намерите тук: http://www.facade.arttoday.org/en/2012)

Ограничения в темата и стилистиката няма. Фасада не е типичният фестивал за късометражно кино. Той е много повече за визуални изкуства като цяло. Експерименталните и нетрадиционни творби, както и видео-инсталациите са добре дошли!