[tab name=“събитието“]

Ломография е аналогова непрофесионална фотография. Думата идва от руската марка камери „Ломо”.

Fisheye-снимките се правят със специален широкоъгълен обектив. Постига се ефектно изкривяване на образа като това на снимките горе.

Ако се интересувате от литература или дизайн, със сигурност вече сте виждали творби на Райчо Станев. Той е човекът, който стои зад кориците на книги като „Бог е лудост” (Рей Клуун), „Мидълсекс” (Джефри Юдженидис), „Токио: отменен” (Рана Дасгупта) и на още много други.

Ако трябва да представя списък с неговите арт творби, аудио-визуални инсталации, участия във фестивали и изложби, сигурно ще ми трябват дни.

Към днешна дата той е един от най-иновативните млади артисти в България и освен с графичен дизайн, се занимава усилено и с дигитални медии и с инсталации.

Срещнах го не къде да е, а в Берлин. Току-що се бе завърнал от многобройните си пътешествия по света и бе натрупал куп снимки и спомени от Хавана, Истанбул, Индия, Бирмингам и от къде ли още не.

А съвсем скоро, в „Lomography Gallery Store” в Берлин, представи fisheye-снимките си и различни свои проекти. Това стана в тесен кръг от почитатели на ломографията.

Всъщност, представянето на Райчо беше съпроводено от приказните му разкази за местата, където е бил, както и за персоните, които е срещал.

В Куба, например, е раздавал на случайни хора камери за еднократна употреба, бележници и моливи. Карал ги е да опишат историята на своята улица (част от проект, наречен „Моята улица”).

Разказа ни още, че интернет достъпът в Куба е силно ограничен, а със скороста си адски напомня времената на телефонните модеми ;)

Райчо Станев на представянето на проекта си Swiss life

Райчо Станев на представянето на проекта си Swiss life

После плавно премина към Индия. Там се запознал с британския романист с индийски произход Рана Дасгупта, на чиято книга „Токио: отменен” направил уникалния дизайн.

В Турция пък опитал да обхване многообразното лице на Истанбул. И, да, успял.  Снимал различни хора и записал техните истории, резултатът от което е проектът му „Re-Istanbul“.

Наблюдението му е, че въпреки големите разстояния, Хавана, Делхи и Истанбул си приличат в архитектурата, хората и енергията.

В последно време Райчо намира вдъхновение в аналоговата фотография. Според него, има нещо крайно освобождаващо в това да снимаш с ломографска камера. Щрак и готово! Без сложните настройки на дигиталната камера, без десетките гигабайти снимки.

А вместо сигурността, че си направил добра снимка, получаваш приятното трепетно очакване на това, което излезе щом проявиш филма. Най-хубавото на ломографията пък е, че никога не знаеш… какво точно ще излезе.

Съветът на Райчо е да не трупаме снимки на компютъра си, а възможно най-скоро да селектираме най-добрите и да направим нещо с тях.

Ето как постъпва самият той: снима постоянно, избира няколко добри (аналогови) кадъра и веднага ги претворява в нещо ново и иновативно. Например, във фото-дневник, в кратко филмче или в интерактивна инсталация. Това именно е интересното в работата му – прекрасният парадокс на превръщането на аналоговите снимки в дигитална мултимедия.
[/tab] [tab name=“интервю с Райчо Станев“]

Вижте  какво разказа все пак самият той пред Cultro:

Разкажи ни за днешното събитие – за проектите си и, като цяло, за отношението ти към фотографията.
Първоначално, за мен нещата бяха многопластови.  Но след всяко пътуване постепенно започнаха да се избистрят.

Още в началото забелязах, че, връщайки се от някое място, ако веднага не селектирам снимките – да подбера, да кажем 30-40, максимум 50, след това те си остават просто на компютъра и много рядко се разглеждат. Нито ги показвам на други хора.

От там тръгна всичко – от селекцията. После започнах да ги вкарвам малко по малко в по-интересен начин на показване: дали чрез калейдоскоп, дали чрез интерактивен дневник.

След това преминах към аналоговите снимки. Там по презумпция си улеснен, тъй като вече нямаш тези гигабайти снимки, а по-скоро гледаш кои са хубави и, да, те остават. Много по-лесно е.

Накрая  започнах да експериментирам с аналоговите снимки – най-напред с ломоскопа, после с картичката, а след това с филмчето от Истанбул. Истината е, че лека-полека нещата се надграждат. Сега ще видим какво ще стане с ломокиното от Берлин…

"Мирис " дизайн на корица от Райчо Станев

Пътуваш много. Кое е мястото, което най-много те вдъхновява? Има ли такова изобщо или всяко оказва влияние върху работата ти?
Мисля си, че по-скоро хората са тези, които ме вдъхновяват. Затова може би любимото ми място е Англия или по-скоро Бирмингам, защото там познавам най-много местни.

Какво смяташ за съвременното изкуство в България?
Липсва ни музей за съвременно изкуство. Миналата година отвориха един в София, но той само се казва така. Всъщност, няма такъв.

За сметка на това, разполагаме с куп малки места, където се правят много качествени работи. Има и качествени хора, които вършат невероятно добри неща.

А има ли публика?
Има. И аз постепенно започвам да я откривам. Това не е само публика, директно свързана със съвременно изкуство. Според мен, то не е само за тези, които го правят, а е предназначено за всички. Това, че страшно много млади хора започват да се интересува от него, е хубав знак.

И въпреки че нямаме голям център, в който да показваме работите си, наличието на всички тези места, за които споменах, е важно.

Дизайн на книгата "Непорочните убийства"

A сега накъде?
Сега обратно в България, защото последните три години пътувах много и съм натрупал доста материал – и от Куба, и от Индия, сега и от Берлин, да не забравяме и Турция.

Движа доста неща и в София. През юни организирам уъркшоп за реставриране на стари реклами, с който ще участвам на „Sofia Design Week”. След това със същия ще продължа и на „София кънтемпорари”, когато възнамерявам да инсталирам въпросните реклами на някоя фасада на общинска сграда в центъра на София.

Това е наистина мащабен проект, за който е нужен малко фокус. И, да, мисля след Берлин да си постоя малко в София.

Ако сме ви заинтригували, на www.nagledna.net може да обиколите света с Райчо Станев – човекът, пълен с идеи.
[/tab] [endtab]