В разгара на лятото, когато всеки един от нас започва планирането на дестинациите, които да посети, смятам да ви  предложа едно изключително красиво, китно селце, намиращо се в сърцето на Родопите – село Гела и местността Илинден. Решите ли да отидете – повярвайте, няма да съжалявате.

Всяка година, в началото на месец август, малкото родопско село Гела (Смолянска област), с население, наброяващо  едва стотина души, се пробужда и отваря врати, за да приеме хилядите желаещи от цялата страна и чужбина, за ежегодния гайдарски събор. Хора от цял свят се събират на широките зелени поля в местността Илинден, за да се порадват на позабравената, типично българска, гайдарска мелодия, придружена задължително от дълго виещите се хора̀.

Миналата година имах възможността да се насладя отблизо на позабравения български уют, който извира от това райско кътче и местностите около него. Като жител на големия град за мен беше истински културен шок сблъсъкът с тези контрастиращи традиции, устояли на времето и през времето, запазили онази топлина и съумели да съхранят позабравените човешки ценности в местните жители.

Според някои легенди, именно село Гела е родното място на Орфей. Смята се, че той е слязъл да търси Евридика в пещерата Дяволското гърло. Гела е едно от трите места, заредени с най-силна енергия наред с Кръстова гора и Рупите. И определено смятам, че тази енергия може да бъде усетена от всеки един, присъединил се към ежегодния събор дори и  като зрител, какъвто бях и аз.

Природа в село Гела

Националното надсвирване с гайди се провежда в два дена, първите събота и неделя на месец август, като в него участие могат да вземат музиканти от цял свят. Отидете ли, ще останете изключително приятно изненадани от факта, че голяма част от туристите са чужденци – германци, руснаци. Но още по-голяма изненада е, че вземат активно участие във виещите се хора̀. Не знам, но може би някои от вас биха изпитали неудобство от факта, че чужденците, намиращи се там, се оказват повече българи от българите, поради самия факт, че знаят в пъти  повече за фолклора ни, а други биха изпитали силно патриотично чувство на гордост, че все пак българщината не е изкоренена из основи…

За мен тази палитра от цветове, образи и картини,  която се е настинала в съзнанието ми, провокира само въодушевление,  че съвсем скоро ще настъпи поредната „среща на световете” пак на същото място и по същото време.

Ако и вие решите да отидете, гарантирам ви хубаво преживяване, среща с позитивни хора, родопско чеверме,  безкрайни хора̀ и разбира се гайдарска мелодия, която да озвучи целите Родопи!

Иначе, ако сте фенове на селския туризъм, посещавайте ни по-честичко. Ние знаем къде да ви водим :)

Палатков лагер в Гела