Георафска ширина: Хага /Холандия/
Тук си… заради по-добро образование
Кой: Катерина Русева

Хага е административна столица на Холандия. Тя е седалище на няколко институции на ООН, между които е  Международния съд. Там се провежда Джазовият фестивал „North Sea“,  най-голямото ежегодно джаз сборище в Европа. Неговият рекламен лозунг е „Кръстопът на света“. Провежда се през втория уикенд на юли.

Бях много развълнувана когато дойдох за първи път в Холандия. Нямах къде да остана и нямах идея къде се намирам, но бях щастлива и изпълнена с надежди за университета. Това продължи около 6 седмици, след което всичко тръгна надолу за следващите 3 години. Обичах сградата на университета, това беше едно от нещата на които не спрях да се възхищавам до последния ден на престоя ми там.

Чухме, че няма по-спокоен град… Така ли е?

Толкова е спокоен, че чак граничи със скучен. Прекрасно място за отглеждане на семейство – много зелени площи, тихо, сигурно – но му липсва студентски дух. Няма много забавления за интернационални студенти.

Карта на Хага Google Maps

Усеща ли се все пак духът на международното правораздване?

Не почуствах нищо, докато бях там; сега след като си тръгнах вече си давам сметка. Докато бях там си живеех от ден за ден – училище, работа, домашни, супермаркет, разходки, пазаруване, все обичайни неща. Международният съд не пораждаше особено възвишени мисли, освен че беше доста красива сграда. Предполагам че нищо, никога не изглежда толкова изумително докато си там.

Имаш ли любима улица? И въобще – място, към което с удоволствие би се завръщала

Noordeinde Hoogstraat това е пешеходна улица с хубави магазини от двете страни, има и кафене на ъгъла, където често ходех уикендите. Хубав спомен.

Хага е доста малък град, лесен за обикаляне и въобще добър за разходки. Ако трябваше да избера едно място, бих избрала водните  площи около парламента (така наречния Binnenhof). Много е приятно когато слънцето напече. Има и пазар за антики веднъж седмично, който е много близо до малък парк и няколко чудати магазини, които са доста интересни.

Холандско сирене

Би ли живяла за постоянно в Хага? Какво ще ти липсва и с какво няма да свикнеш никога?

Не бих живяла в Хага (или Холандия) за постоянно. Не ми хареса времето, което прекарах там, така и не се почувствах у дома. Не ми липсва нищо. Бях щастлива, че си тръгвам.

В Хага непременно трябва да видим:

Както казах двора на парламента (Binnenhof), не забравяйте да се разходите и във вътрешния двор, много е приятно. Grote Kerk и околните главни улици; Улица Nordeinde (или някоя от паралелните водещи към Парка Malieveld), където има интересни магазини; Kijkduin – великолепната, дива част на плажа, идеална за разходки и кайт сърфинг (или поне наблюдаване на кайт сърфисти).

binnenhof

Какви са хората? И какво е тяхното отношение към чужденците? А към българите?

Хората са нормални,  но аз така и не ги разбрах и не успях да се интегрирам както трябва. Изглеждат отворени към чужденци като цяло, включително и към българи.

А градският транспорт е…

Много организиран! Трамваи, автобуси, влакове, но никак не е евтин.

На плаж (има ли добри условия за слънце-размазване):

Има плаж, но не е особено хубав, студено и ветровито е. Водата е леко кафява. Става за прятен ден навън (без плуване) ако е слънчево, което се случва доста рядко тук.

Сгради до реката

На хората, които имат път към холандския град ще кажеш…

Не съм най-подходящия човек за съветване относно Хага, тъй като съм негативно настроена. Познавам доста хора които си изкарват добре там, затова съветвам всеки който иска да ходи в Холандия да събере мнения от няколко човека. Аз бих посъветвала всеки да помисли какви са неговите очаквания към студентския град, в който би учил и да избере според това. Има много места, които са известни с кипящ студентски живот и има такива (Хага), които са доста тихи. Зависи от предпочитанията на човек.

Grote Kerk

Паричната единица в Холандия е: . €Euro
1 €~ 1.95лв

жизнен стандарт Хага