Help Me Jones. Как ги намерих ли? Случайно попаднах на видеoто Little Miss в youtube и се загледах. Първо си помислих, че това е Том Йорк от Рейдиохед. Оказа се обаче, че зад името Help Me Jones стоят двама не по-малко харизматични мъже и именно – Марий Росен и Константин Тимошенко.

Музиката им е адски свежа – понякога електронна и повдигаща, друг път – лирична и сякаш омайваща. С електронната част се занимава Константин, който е диджей от Казахстан, а вокалите са дело на Марий. Досега дуото има четири клипа и всички са много различни като визия, но страшно иновативни и професионални. Накратко, музиката им е абсолютно грабваща.

Освен това, двамата се изявяват и в областта на театъра. (Марий вече е записал името си като актьор и режисьор на множество постановки). А последната голяма изненада от тях беше „Отровата на театъра” по Рудолф Сирера. Постановчик е отново Марий, а музиката е на Константин.

Спектакълът със сигурност не е за изпускане и обещава да бъде едно от ярките събития през пролетно-летния театрален сезон. Не пропускайте следващото представление на 22 май в Народен театър Иван Вазов, София. И ако още не сте сигурни, то трейлърът към постановката окончателно ще ви убеди:

[youtube pvyedpvK74E]

Повече за музиката, театъра и общите си пътища разказват Марий Росен и Константин Тимошенко в специално интервю за Cultro.

***

Представете ни се. Кои са Help Me Jones?

Help Me Jones са Марий Росен и Константин Тимошенко. Към нас обаче се присъединяват и други музиканти, в зависимост от случая. Андрония Попова е постоянният ни беквокалист.

Четох, че сте се запознали на уъркшоп по видеоарт в Естония. Веднага ли си паснахте?

Да, запознахме се в Естония и веднага заработихме заедно. И за театър, и за кино, и за музика… Първият ни общ проект е един мултимедиен пърформанс с главно действащо лице едно компютърно генерирано извънземно. Случи се насред естонската пустош, близо до Балтийско море. Последният ни проект в театъра е „Отровата на театър“ от Рудолф Сирера в НТ „Иван Вазов“.

Константин, ти беше ли идвал в България преди това или Марий някак те привлече към Балканите?

Идвал съм през 2007 година и след това взех решение да се преместя в България. Това, че Марий живее и работи тук също изигра своята роля. Бях сигурен, че ще продължим да работим заедно за нови и вълнуващи проекти.

Продължавате ли експериментите си в сферата на видеоарта и до днес?  

Не, но никога не се знае. Мислим да снимаме видеоклипове за две от нашите парчета. Отворени сме към всички форми на самоизразяване.

Клиповете ви са малки шедьоври – обожавам „Skype me over”. Кой стои зад създаването им?

Досега имаме общо четири видеоклипа. Първият Rage of Mine е замислен и осъществен от режисьора Мария Арангелова и оператора Владо Зенкевич, които в момента завършват работа по документален филм за един от нашите последни концерти. Въпросната лента ще бъде един вид визитна картичка на нашата група.

Little Miss е направен от една друга Мария – Мария Стоянова. Той стана клип на месец август 2011 в MakeAStar – международен конкурс за музикални продукти. Александър Баканов, който е видеоартист от Казахстан, направи видеата за две наши песни – Grown Up и Skype Me Over. Клипът на Skype Me Over е резултат от един онлайн проект, в който се включиха хора от цялата земя. В продължение на една година Александър събираше материала, който накрая бе монтиран от Златка Калоянова.

[youtube MkmfH7kSyjU]

Разкажете ни повече за музиката и за творческия процес, през който минавате.

Ние сме отраснали с музиката на 80-те и това силно се отразява на нашето творчество. Идеята на Help Me Jones е да бъде свободна колаборация между музикант и поет, ползващи минималистични музикални средства.

Всъщност, как бихте определили стила си? На мен ми напомня на Daft Punk, може би малко на Apparat, Little Dragon и, като цяло, на скандинавската вълна електропоп с много електронни мотиви и носталгични реплики към 80-те. Или бъркам?

Ние повече чувстваме себе си като Synthpop/New Wave банда, силно повлияна от музиката на 80-те.

От къде идва вдъхновението ви? Има ли изпълнители, които особено ви инспирират?

Вдъхновението ни идва от ефира :) А, иначе, харесваме много изпълнители: Billy McKenzie, Googoosh, Cabaret Voltaire, The Smiths, New Order, Depeche Mode…

Help Me Jones - тръстика

Участвали сте на Mellow Festival, а дори и на Exit, който, както и да го гледаш, си е един от най-големите музикални фестивали на Балканите (а може би и най-големият). Как точно се случи да попаднете сред участващите групи? Как ви приеха в Нови Сад?

Когато получихме предложение за концерт на фестивала в Нови Сад, дори не бяхме мислили за живи изпълнения. Музиката ни я откриха в интернет пространството. Решението да приемем предложението премести групата на едно друго ниво на развитие. Списание Едно и  Mellow Festival пък ни откриха за България… и така влакът потегли.

Имате ли планове за бъдещето на Help Ме Jones? Какво да очакваме скоро от вас – албум, участия, клипове?

Имаме много планове. Най-големият от тях е издаването на първия ни албум. Това ще се случи тази година, на няколко етапа. На 15 юни е планирана премиерата на сингъла Мракът Свети. Месец и половина по-късно ще се появи и вторият сингъл Kill Them All. Непрекъснато приемаме участия за различни фестивали, правим самостоятелни концерти и сме в подготовка за нови клипове.

[youtube b_1VIqYayE4]

Има много примери за актьори от близкото минало, които започват успешна музикална кариера, но, в крайна сметка, повечето се завръщат към театъра. В този ред на мисли, въпросът ми е: коя е голямата ви страст – театърът или музиката? Или киното, или видеоарта (които умишлено не поставям на едно ниво)?

Ние сме много щастливи, че в момента имаме възможност да се изразяваме свободно чрез различни форми на изкуството. Не се замисляме сериозно и не ги сравняваме. В даден момент едно винаги е по-важно.

Някъде четох, че Help Мe Jones е замислен като отворен проект и, че нямате агент, PR или нещо подобно. Очевидно не го правите за парите. Какво е тогава музиката за вас?

Нещата се промениха и сега го правим за пари, и то за много :))) Но, да, музиката остава най-главното за бандата и искаме да останем свободни, честно да изразяваме това, което мислим и чувстваме. В този смисъл, ще си останем некомерсиални.

Константин, вече отворихме темата за електронната музика. Ти като диджей как оценяваш сцената в твоята страна и тук, в България?

В двете държави електронната музика е в зародишно състояние, но напоследък се забелязват все повече независими електронни музиканти, така че има надежда… : )