Зимата е близо, усещаме я – на ъгъла на този месец е. А най-видимият белег за нейното вече осезаемо присъствие са дърветата. Бавно и постепенно, студът и вятърът събличат жълтата им премяна. Оставят ги голи, с тъжно разперени клони към небето.

Да, те са живи същества. Нещо повече: адски много приличат на хора. И ние сме като тях – променяме се. Зависим от времето и сезоните и също обичаме да пускаме корени, да се привързваме.

Тази особена прилика забелязали и дизайнерите от Raw Color и Maarten Kolk & Guus Kusters. Екипите на двете арт компании комбинирали усилията си, за да пресъздадат своята обща идея. Получил се интересен проект – изложба от няколко фотографии, разказващи за живота на дървото… чрез човешки фигури. В ръцете си последните държат предмети от разнообразни материали и изпълняват различни движения.

Оказва се, че трансформацията на живия организъм е динамична: климатичните условия непрекъснато променят цвета, формата и настроението му. Наблюдението на въпросната метаморфоза е достатъчно, за да ни убеди, че природата е уникална и, че тя диша непрекъснато. Точно като нас.

„Временните дървета”, като наричат своята изложба творците, е част от международната инициатива Make a Forest”. Става въпрос за интернет платформа, на която дизайнери, артисти и студенти от цял свят качват свои проекти за „изкуствени” дървета. Целта е да се обърне внимание на проблемите, свързани с изсичането на горите, и обезлесяването на цели региони по света. Към днешна дата, мрежата е спечелила подкрепата на много еко организации и, за наша радост, продължава да генерира интерес.

Разбира се, вие също може да предложите своя идея и да помогнете на дърветата да бъдат повече от една тъжна статистика. А когато ви остане време, ви съветваме да ги погледате. Да ги послушате. Сигурни сме, че има какво да научите от тях…

The Temporary Trees, изложба, дървета, природа

The Temporary Trees, Make A Forest, гора, дърво

The Temporary Trees, изложба