Първите ми асоциации, когато чух тази банда за първи път, бяха за две култови български групи:

Анимационерите, заради страхотната енергична музика с електронни мотиви и уникални текстове.

Остава, заради мелодичността и лириката с привкус на брит рок.

Всъщност, Палма Минута е уникален микс и от двете. Зад музикалния проект стоят имената на Николай Бекриев – китарист на Анимационерите, и Даниел Петров – барабанист на Остава. А резултатът от примесването на стиловете им е наистина добър, ще се убедите сами.

Палма Минута, Остава, брит рок

Наскоро чух песента им „Помниш ли, когато умря” и тя буквално ме изпрати на друга планета. За миг попаднах в лудата центрофуга на спомените. Обзе ме сладка носталгия по отминалите вече 10-12 години. Четири минути и две секунди мелодичен транс! И после отново, и отново, и отново…

Излизам от вцепенението, в което съм изпаднала, и после жадно се нахвърлям, за да чуя и другите им песни. (И вие може да го направите тук – http://soundcloud.com/palmaminuta).

А колкото и да се опитвам, не мога да спра да сравнявам музиката на дуото с тази на Анимационерите и Остава.

Когато слушах „Бомба с прах и лимонада”, например, на няколко пъти проверявах дали това не е случайно песен на Анимационерите. В „Mega Phone” пък преобладава по-брит звученето на Остава.

[youtube 7LqCyxWgksY]

Със сигурност обаче, най-доброто им попадение досега е „Помниш ли, когато умря”. Има нещо невероятно специално, непретенциозно, ненатоварващо и абсолютно завладяващо в тази песен.

Официалната премиера на видеото към парчето се състоя на 29-ти февруари в София, но, за съжаление, не можах да присъствам. Затова искрено се надявам клипът да бъде качен и онлайн за широката публика. Ако той е и наполовина толкова добър колкото музиката, то песента неизменно ще се превърне в хит.

Последни реплики: Палма Минута е едно ново име на българската сцена и за сега често ги асоциират с Анимационерите или Остава. Музиката им обаче е страхотна и вярвам, че те бързо ще успеят да се наложат като име на пазара и да се освободят от духовете на предишни банди. Чуйте ги, няма да съжалявате.

Пускам отново (музика) в буквален превод от английски език