60 секунди любов. 15 минути за сутрешен тоалет. 8 часа работа. Бърз обяд. Кратка кино вечер. 7 часа сън…

Все се оплакваме, че времето не ни стига. Затова предпочитаме да го пестим, да го съхраняваме в кредитни карти, в банкови сметки и в розови прасенца-касички.

Вместо днес, си го оставяме за после. За утре. За някой хубав, слънчев ден, когато възможностите ще са повече. Когато уж ще можем да правим всички прекрасни неща, които досега сме отлагали умишлено.

Обаче, това време никога не идва. Излиза, че сме го прахосали. Че го е изяла инфлацията. Че вече не е същото. Че самите ние вече сме други. Кофти, но факт – младостта си е отишла. Периодът на мечтите е отминал, без дори да го усетим.

Какво ще кажете за този познат сюжет от реалността, но потопен „до козирката” в магията на кино фантастиката? Не се чудете много, а задължително гледайте „Дилъри на време” (“In time”) на режисьора и сценарист Андрю Никъл.

Тик-так-тик-так

Лентата безспорно е един от най-успешните проекти на Никъл досега и може да се възприеме като своеобразно, по-доброто, продължение на „Гатака” – фантастичната му продукция от 1997 година.

Брилянтният режисьор отново ще намеси генетиката в новата си история, но този път „вграденият” часовник на ръката, а не ДНК структурата, ще определя разделението на социалните класи. Богатите са безсмъртни, а бедните живеят ден за ден, вечно притиснати от липсата на време, която липса пък често води до смърт.

Смахнатата утопия на Андрю обаче носи болезнено реални послания – напомня ни, че богатите също плачат и, че притежанието не винаги е = на щастие. А времето е ресурс, който трябва да се научим да използваме правилно, пълноценно. Да го пълним с емоции и смислени мигове.

Освен завладяваща история, впечатляващи кино ефекти и напрегнато действие, „In time” има още един голям плюс – добрият актьорски състав.

Главните роли са поверени на безспорните ни кино любимци Джъстин Тимбърлейк, Аманда Сейфрид и Килиън Мърфи.

Сладурът Тимбърлейк от бившата бой банда „NSync”  е просто неустоим в ролята на момче от гетото, което не се страхува да възстане срещу несправедливата система. И, да, това е само началото в кариерата на чаровния Джъстин. Така да се каже, интересното от него тепърва предстои.

Според редица критици пък Аманда Сейфрид играе най-слабо в новата лента на Андрю. Но ние не можем да се съгласим с това обвинение. Защото знаем, че:

1) Девойката е още твърде млада, а зад гърба си има вече няколко големи филмови продукции.

2) Истинско предизвикателство е от неангажиращи, леки, романтични роли, да се докажеш в задъхана фантастика, с много тичане в сцените.

В крайна сметка, Джъстин и Аманда изглеждат удивително добре заедно на екран, в което ще се убедите сами само от тези снимки:

Сцена от филма "In time"

Сцена от филма „In time“

Сцена от филма "In time". Снимка: outnow.ch

Сцена от филма „In time“. Снимка: outnow.ch

А какво да кажем за невероятния Килиън с небесните очи?! След „Генезис“, „Батам в началото“ и „Студената планина“, ролята на стриктен хронометрист му пасва точно като… на втора кожа. Мърфи е просто бог в преобразяването. Факт.

Сцена от филма "In time". Снимка: outnow.ch

Сцена от филма „In time“. Снимка: outnow.ch

Е, не ни остава друго, освен и ние да ви напомним…

НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО!