Армистед Мопин живее в уютен, пълен с книги, дом, разположен в сърцето на Сан Франциско. Споделя го заедно с чаровния си съпруг Кристофър Търнър, с когото са щастливо бракосъчетани от 2008 година.

Джоан Дидиън веднъж ми каза, че писателят винаги продава някого. Не съм го забравил, защото е вярно. Ако имате приятел, който пише, внимавайте с него, защото писателите слушат и после използват чутото. Те по никакъв начин не се стремят да ви предадат, но не могат да пропуснат възможността да разкажат една добра история…

Армистед Мопин

Твърдо убеден е, че Папата е варварин, а любимият му филм, изненадващо или не, е “Milk” – заради Шон Пен, „който отлично добре влиза в ролята на Харви Милк”. Харесва социалната мрежа Фейсбук, но не и Туитър, защото последният „е скучен като ада”.

Досетихте се сами, нали?

Армистед Мопин е хомосексуалист. Но това не е всичко. Той е един от най-известните гей писатели в света. И на практика, първият, който се осмелява да говори и да пише свободно за различната си сексуална ориентация, за СПИН и за още много други, „забранени” по онова време, а пък донякъде и сега, теми.

Mopin and Turner happy family

Хрониките на Сан Франциско

Не се съмнявайте, че литературната му поредица „Tales of the City” е почти толкова популярна в САЩ, колкото плочите на „Бийтълс“ на Острова.

Става въпрос за осем  романа, преведени на повече от 15 езика (но, за съжаление, не и на български), които Мопин пише в продължение на цели 36 години. Последният се появи на бял свят съвсем скоро, в края на 2010 година.

Tales of the City

Тази дълга, заплетена история започва през 70-те години на 20 век, на улица Barbary Lane номер 28, в Сан Франциско. Тогава, когато в калифорнийския град избухва своеобразна сексуална революция. До известна степен, романите на Мопин могат да се нарекат и автобиографични, защото в тях има много, ама много, лично преживени и почувствани случки.

Първата книга от поредицата е екранизирана през 1993 година от британскaта телевизия „Channel 4“, а на следващата година се появява на екран и в САЩ. Провокативният минисериал бързо печели многобройни почитатели, както и висок рейтинг, което води до екранизацията на още две от книгите от поредицата.

По-късно „Tales of the City” се превръщат и в интригуващ мюзикъл, чиято световна премиера е през 2001 година, в American Conservatory Theater, в Сан Франциско.

Maupin musical

Новият мюзикъл „Tales of The City“

Освен „Хрониките на града“, писателят създава още два любопитни романа, единият от които също е екранизиран.

Може би сте гледали лентата „The Night Listener“ с Робин Уилямс? Е, тя е по едноименната творба на Мопин, а на всичкото отгоре е вдъхновена от истински случай. Така че горещо ви я препоръчваме при следващата ви кино вечер.

The night Listener

Един филм по действителен случай

Не различни, а истински 

Всъщност, героите на Мопин не са само хомосексуалисти, неприети и отритнати от обществото. Армистед пише за всички, без значение пол, произход, религия и сексуална ориентация. И за живота – такъв, какъвто е, без излишен роматизъм и сантименталност, с всичките му проблеми и отговорности, които задължително го съпътстват.

За да се убедите, че е така, просто трябва да се „сблъскате” с творчеството му, както направихме  ние. Защото то не е нито скандално, нито отблъскващо, но определено ще ви накара да се замислите…