Макар че музиката, киното и телевизията бяха радикално променени през последните години от дигиталните технологии, изящното изкуство си остава в един преходен период, опитвайки се да създаде една своя специална връзка със социалните медии.

От една страна, днес съществува идеализирана представа за изкуството в интернет – един свят, където интелектуалната собственост е обща, където авторството е синоним на зрителска аудитория и където границата между изкуството и ежедневието се размива.

От друга страна e безпрецедентното нарастване на художници, които прилагат управленски стратегии за себе си, хора на изкуството, възприемайки своята идентичност като марка.
Въпреки това, ако бъде създадено с цел и има предварително обмислен метод на изпълнение, възможно ли е самите социални медии да станат част от голямото семейство на многоликото съвременно изкуство?

Ловец на сънища в колата

Един от най-важните аспекти на социалните медии като форма на изкуство е, че потребителят има голяма степен на контрол при създаването на своя профил. Той има право да добави, подмине или промени каквото и когато пожелае. По-стеснителните артисти могат да предпочетат да споделят снимки или материали, които да разкрият пред зрителя голяма амбиция и авантюристичен дух. Макар един профил в социалните мрежи често да не отразява реалната същност на личността, той все пак може да бъде индикатор за желанията й, показвайки по този начин една истинска част от нея.

Социалните мрежи, особено Facebook, са чудесен начин да популяризирате своето изкуство. Подобно на всички комуникационни модели обаче, трябва да сте наясно как да го използвате, за да постигнете желаните цели. Facebook не е универсално решение. Само защото имате профил там, това не означава, че автоматично Вашето артистично портфолиo ще пожъне небивал успех.

Instagram е най-популярната социална мрежа за споделяне на снимки в момента, стартирайки така известната напоследък Айфонография, която пленява и вдъхновява потребителите на мобилни устройства по света.

изкуство

Instagram изкуство

Това приложение позволява на една изцяло нова група от аматьори и професионални фотографи да блеснат, правейки наистина поразителни снимки със своите телефони. Освен, че запечатват по уникален начин различни пейзажи и моменти, някои потребители на услугата дори си изкарват прехраната от снимките си в Instagram, продавайки творбите си или биват наемани за различни рекламни кампании. Едни от най-известните потребители-фотографи, които имат стотици хиляди последователи в тази мрежа, са Майкъл О’Нийл, Брентън Кларк и Крис Озър.

Pinterest от своя страна е един нов и невероятно лесен начин, да не забравяме и забавен, по който артистите могат да популяризират изкуството си до непрестанно растящата аудитория на мрежата. Това е нова социална платформа, която по същността си е стриктно визуална и съдържателна за всички потребители.

балеринки

Pinterest изкуство | източник: evoikingyou.com

Pinterest се използва изключително лесно, като освен това осигурява дълги часове на забавление. Представете си го като Ваше лично табло, което съдържа всичко, на което се възхищавате, обичате, искате да притежавате или за което мечтаете. Много хора дори описват Pinterest като онлайн-колаж.

Още една отлична социална платформа, използвана от творци в различните сфери, е Tumblr. Със своя минималистичен, изчистен дизайн и разнообразие от теми, които позволяват да покажете творчеството си по най-привлекателния начин, това приложение непрестанно привлича все повече и повече художници и фотографи.

Dolliehost

Tumblr изкуство | източник: dolliehost.com

През последния половин век се смята, че изкуството е създадено за дискурси и за хора, които го разпознават като такова. Вече няма точно определение за това какво точно представлява то. С лекотата и скоростта на споделянето и постването, изкуството пътува толкова далеч и толкова бързо, колкото пожелае неговата аудитория.