Тя ще прескочи всички обществено коректни норми и правила. Ще преплува догоре собствената си съвест. Ще премине отвъд границите и на най-смелото въображение. И всичко това с една едничка цел – да спечели мъжа на мечтите си.

Не е ли забавно – когато сме влюбени, ставаме като нея? Безумни, спонтанни и неадекватни в постъпките и мислите си.

Всъщност, „Изобретателната влюбена” е една от най-популярните пиеси на испанския драматург, писател и поет Лопе де Вега, когото ние отдавана сме признали за експерт по любовните въпроси. Както може да се досетите, той самият често е ставал жертва на силни чувства и емоции. Точно те му дават основание да заключи, че: „На нещастия могат да ни обрекат обстоятелствата, на любов се обричаме сами”.

Въпреки редовните дуели с любовта (а може би точно заради тях), през творческата си кариера Лопе де Вега създава близо 2000 пиеси, от които 80 спокойно могат да бъдат наречени шедьоври на бароковото литературно изкуство.

Добрата новина е, че неговата крайно изобретателна влюбена отново е в България. Вчера пиесата бе поставена от режисьора Елена Панайотова на сцената на Малък градски театър „Зад канала”. И  смеем да кажем, без капка чувства на съмение, че първото представление заслужено спечели сърцата на зрителите.

Чудите се как е възможно една любовна история на повече от 400 години да  вълнува още? Е, уверяваме ви, че това е напълно възможно.

Защото, съвсем по правилата на барока, в постановката има много динамика, музика, ритъм, страстни танци, както и едри любовни престъпления. Почти мюзикъл, спектакълът безспорно представлява интересен театрален експеримент, както го нарича и самата Елена Панайотова.

Освен униклания режисьорски подход обаче, „Изобретателната влюбена”  дължи своя успех и на професионалната игра на екип от млади и талантливи актьори, между които Владимир Зомбори, Евгени Будинов, Иво Аръков, Владимир Димитров, Жени Александрова-Лечева, Христина Караиванова, Светлана Янчева и Пенко Господинов. Всички те – прекрасно овладели трудните рими на Лопе де Вега, както и сложни танцови съчетания.

С две думи: горещо ви препоръчваме да обърнете внимание на това ново заглавие в програмата на Малък градски театър (Зад канала).

Постановката ще ви накара да си спомните  с умиление за онова хубаво чувство – влюбването, което, макар и кратко, активира цялата ви изобретателност и креативност. Което ви кара да танцувате, докато вървите и да летите в мислите и мечтите си.

Мдаааа, чудесно е, нали?

Изобретателната влюбена

Изобретателната влюбена, Лопе де Вега