Осми март е наистина особен празник. Или поне българското му празнуване е някак особено.

В много страни по света, например, Международният ден на жената се бележи с манифестации на различни феминистични организации. Така се напомня, че равенството между половете е от изключителна важност в днешното общество.

В България обаче празникът рядко е повод за размисъл относно отношенията между половете. По-скоро e ден, в който просто се подаряват цветя.

Но ето, че Институт Сервантес в София ще го отпразнува подобаващо – не само с карамфили и рози, а с поредица от дискусии на тема Жените в киното. Прекрасната инициатива, която искрено приветствам, ще бъде съпроводена и от прожекции на нови испански филми, режисирани от жени. А първата лента, която ще видим, е „Планове за утрешния ден“ на Juana Macías.

Проектът ще бъде открит днес в 18:00 часа със събеседване с българския продуцент Мартичка Божилова, която ще отправи поглед към ролята на жената в киното.

Дали половете виждат света различно през кино-обектива и мъжка ли е професията на режисьора? Отговорите може да намерите в откритата дискусия в Институт Сервантес в София.

Повече информация за събитието пък открийте  тук: http://sofia.cervantes.es/bg/default.shtm.