Почваме от това, че „Картички от зоопарка” беше тазгодишната  амбициозна кандидатура на Индонезия за награда Златна мечка на 62-рото Берлинале.

И въпреки че, за съжаление, филмът не грабна престижното отличие, както искрено се надявахме, той продължава да е един от безспорните ни фаворити от кино надпреварата в Берлин.

Уви, подозираме обаче, че едва ли ще достигне до България, както се случва с повечето некомерсиални неамерикански продукции. Но тъй като е наистина специален, решихме, че задължително трябва да ви позволим да се докоснете до неговата магия.

Всъщност, лентата е поредният проект на многообещаващ млад режисьор, с псевдоним Едуин. Въпреки че да се занимаваш с кино в Индонезия никак не е лесна задача (държавата не отпуска особено големи субсидии за култура), 32-годишният талант е упорит и никога не се отказва. Резултатът е, че за нула време успява да генерира завидни успехи на международно ниво.

Участвал е на фестивали по цял свят, а през 2005-та става автор на първия индонезийски късометражен филм в Кан.

Картички от зоопарка, историята

На невръстна възраст Лана е изоставена от баща си в зоологическата градина на Джакарта, където прекарва цели 20 години от живота си.

За това немалко време обаче тя успява да изгради специална връзка с животните. Става близка и със служителите на зоопарка, някои от които живеят нелегално на територията му. Голяма част от тях са самотници и странници, които намират утеха във вълшебството на животинското царство.

В цяла Джакарта пък, представете си, има само един-единствен жираф. Знаете ли, че краката му растат на височина до 1,5 метра? По тази причина, през по-голямата част от времето той стои прав – дори когато спи и когато ражда. За разлика от останалите животни, предните му крайници са по-дълги от задните. А езикът му е толкова, толкова дълъг, че жирафът може да оближе с него дори ушите си.

Заради тези му особености и поради още хиляди причини, Лана се влюбва лудо в това уникално животно. Нещо повече, странно или не, от малка мечтае да докосне корема му. В един съдбовен ден обаче чаровницата е принудена да напусне зоопарка, за да започне приключението на живота си…

Какво ли крие големият свят за Лана, която толкова години е прекарала сред магията на животинския свят, в който няма злоба, омраза и завист? И съумява ли да запази чистотата и добротата, на които са я научили животните? Е, на тези въпроси ще получите отговори само ако имате късмета да гледате продукцията на Едуин.

Уверяваме ви обаче, че „Картички от зоопарка” е наистина магически филм. С прекрасните си кадри на животни, с красивата си музика и вълшебна история, той е едно уникално преживяване, което определено не е за изпускане!