Джаз, ембиънт, хаус, електроника, брейк бий, хип-хоп, рок и поп…

Убедени сме, че работата на норвежкия тромпетист, композитор и продуцент Нилс Петер Молвер, не може да бъде скучно категоризирана в един определен музикален стил. И точно по тази причина го харесваме толкова много. От дъното на душата си.

Ама кой е той все пак?

Нилс Петер Молвер е роден през 1960 година на малкия остров Сула, в Норвегия. От ранна детска възраст баща му – джаз кларнетистът и саксофонист Йенс Арне Молвер,  го въвежда в света на джаза, за да му покаже, че възможностите за музикално творчество са многобройни. И, че просто трябва да се възползва от тях.

След като минава през няколко училищни групи и клубове, Нилс напуска Сула и през 1979 г. постъпва в Консерваторията Трондхайм, където не след дълго се откроява като ярък норвежки талант.

С осезателна лекота той борави с езика на рока, фънка, попа и модерния джаз, което му позволява да се впише добре както в акустична, така и в електронна музикална картина.

Известен и неповторим

Така Молвер се превръща в един от най-търсените музиканти в Осло. А скоро след като започва работа с джаз-комбото Маскалеро, той бива представен на Манфред Айхер и е приет в семейството на лейбъла ЕСМ.

Следват три албума с Маскалеро, както и множество студийни сесии с Марилин Мазур, Робин Шулковски, Йон Балке и Сидсел Ендресен. Но артистичният и композиторски талант на Нилс Петер Молвер винаги го е бутал в друга, различна посока. А когато идва подходящото време, той поема по собствен път…

Дебюният му албум се нарича Khmer и излиза през 1997 г.

Музиката в него е съчетание от импровизиция и хипнотични бийтове, обикновено асоцииращи се с елекронната денс сцена. В крайна сметка, Нилс Петер Молвер създава цял музикален речник, с който описва своя личен разказ в девет поредни албума, диалогизирайки по неповторим начин с клубната култура.

Хубавата новина е, че на 23 октомври Молвер и неговото трио ще представят у нас новия си проект, който предстои да бъде издаден през ноември. Това ще стане на готин и вдъхновяващ мини-концерт в София Лайв Клуб.

Купонът започва в 20:00 часа, така че гледайте да не закъснявате :) Ще се видим там!