Имаме си любим обичай. Всеки месец си купуваме по една нова книга – истинска, с корици ;) Изборът винаги е адски труден, защото непрекъснато излизат интересни и примамливи заглавия! Понякога обаче книгата ни намира сама…

Така стоят нещата и с Полет над кукувиче гнездо на американския писател Кен Киси.

Не взимаме това четиво в ръце за първи път обаче. Прочетохме го преди няколко години, като деца. И още тогава творбата на американеца остави в нас онова усещане, което единствено хубавите книги могат да оставят. Вечно ;)

Не е случайно, че когато е публикуван през далечната 1962 година, романът предизвиква небивал интерес. Година по-късно е поставен на театрална сцена, а през 1975-та е екранизиран.

Лентата на режисьора Милош Форман също жъне бляскав успех, получава цели пет награди Оскар, а самата екранизация и до днес се смята за едни от най-добрите кино реплики по книги (с което можем да поспорим обаче).

Идеята за романа Киси получава, докато работи като санитар в психиатрична клиника за ветерани. В болницата става свидетел на редица странни случки, а по някое време дори започва да халюцинира. Виденията му обаче не са само резултат от престоя в болничното заведение…

Преди това писателят участва в правителствена програма за тестване на наркотични вещества, която, според негови приятели, го променя драстично. Но не напълно ;) Мистър Кен запазва хапливото си чувство за хумор, любовта си към свободата и умението да говори така, че всички да го чуват в радиус от поне 1000 км.

Кен Киси

Кен Киси

Полет над кукувиче гнездо е първият му издаден роман (има два непубликувани преди този период) и, всъщност, е дипломният му проект за университета.

Така наречената „диплома” се оказва много повече от очакваното, а именно – остра критика срещу американското правителство, което авторът не случайно нарича Системата. Вместо да помага на американците, същата ограничава свободата им, правото на глас, избора им. Бавно и болезнено ги превръща в машини, които управлява както намери за добре.

Освен срещу Системата обаче, Киси беснее и срещу самите хора, които не правят нищо, за да ѝ се противопоставят. А се оставят да бъдат носени по течението – безволеви и равнодушни към случващото се с тях.

Светът има нужда от силни, смели и свободни хора, които да контролират сами собствения си живот, убеден е авторът. Светът се нуждае от личности, които, вместо със страх, да посрещат предизвикателствата със смях. Така, както прави Макмърфи – един от главните персонажи в романа.

В образа на рижавия разбойник спокойно можем да разпознаем самия Киси. И двамата са свободолюбиви. И двамата са пичове – не се страхуват да говорят, а когато го правят, всички ги слушат. Освен това са надарени с необикновена харизма и омагьосващ чар. И най-важното: не биха разрешили на никой да ги счупи ;) Нито дори да ги ремонтира.

Както се досещате, Полет над кукувиче гнездо е от онези книги, които се четат на един дъх. Романът няма за цел да ви натяква какви сте. А да ви покаже, че бихте могли да бъдете и други – по-смели и по-свободни както в мислите, така и в действията си ;)

Горещо ви препоръчваме това заглавие, а после задължително гледайте и театралната му версия, защото сме сигурни, че ще я оцените…