Хей, приятели! Сигурни сме, че за много от вас лятото вече започна. Нещо повече, убедени сме, че ще го изживеете максимално пълноценно и, че след това ще ви останат куп хубави спомени. Ако пък плановете ви включват морски приключения, още по-добре – плувайте, танцувайте, тичайте по пясъка. Забавлявайте се!

А, докато се излежавате блажено на плажа, може да прочетете още една интересна книга. Предложението ни днес е: Жената в черно – класически хорър роман, който, не се съмнявайте, ще оползотвори добре мързеливите ви плажни часове.

Негов автор е британската писателка Сузан Хил. Хил е известна на Острова със своите мрачни сюжети, написани преобладаващо в готически стил. Голяма част от героите й са самотници и странници, които често попадат на необитаеми места, сами със себе си и с призраците, които ги преследват.

Освен произведения на ужасите обаче, Сузан създава и немалък брой криминални творби, както и няколко радио пиеси.

Що се отнася до Жената в черно, романът се появява през далечната 1983 година и е посрещнат добре от критиците. Сюжетът разказва за младия адвокат Артър Кипс, изпратен от кантората си в отдалечено графство на Англия, където има за задача да се погрижи за документацията и продажбата на имуществото на починалата госпожа Алис Драблоу.

Нищо неподозиращ и самоуверен, Артър отива в имението на починалата, което обаче заслужено носи злокобното име „Тресавището на змиорките”. Уууууу ;) Обвита в мъгла и заобиколена от блата, местността се оказва дом на призрак – не особено гостоприемен и лошо настроен към неочаквани посетители.

Като един истински мъж обаче, Артър прекарва доста време в призрачната къща на покойницата, за да докаже на себе си на другите, че духовете са измислица, но… Последвалите събития го карат да преосмисли доста теорията си ;)

Иначе казано, историята е дозирано плашеща, а Хил успява да я разкаже по най-добрия начин – с много психологически моменти и напрягащи описания. Краят на творбата също може да ви хване неподготвени.

Както се досещате, романът на британската писателка се качва на театралната сцена почти веднага, впоследствие е екранизиран, а само преди броени месеци се появи и холивудската му кино версия с участието на Даниел Радклиф (по-известен с ролята си на Хари Потър в едноименната фантастична сага).

Даниел Радклиф

Даниел Радклиф в сцена от Жената в черно

Лентата на режисьора Джеймс Уоткинс определено заслужава вашето внимание, защото е наистина добре направена. И въпреки че има различен от романа – доста холивудски, завършек, си заслужава загубата на свободно време. А пък и Радклиф, когото още дълго време ще наричат Хари Потър, се справя похвално добре в ролята на адвокат, притиснат от духове. Независимо че критиците ще продължат да „освиркват“ Даниел, ние вярваме, че младият актьор все още има време да разгърне творческия си потенциал (и да порасне). Така че очакваме още изненади от него.

Е, това е днешната книга за плажа. И след като отворихме темата, нека ви попитаме: а вие вярвате ли в духове?

[youtube 4krNOgSuswY]