Обожаваме да четем и макар че ни остава все по-малко време да го правим, никога не изпускаме добър момент да разлистим страниците на някой литературен шедьовър. Едновременно с това, следим отблизо развитието на книгата и искрено вярваме в нейното светло бъдеще.

Като оставим настрана електронните им превъплъщения, днешните четива са още по-интригуващи и сграбчват вниманието на четящия не само с обещаващите си заглавия, а също и с уникалния си дизайн.

Като стана дума за това, бързаме да ви покажем няколко наистина интересни книги, на които попаднахме съвсем случайно, но безспорно спечелиха адмирациите ни. Същите са дело на американската дизайнерка и фотограф Кели Андерсън и са изработени специално за витрината на обществената библиотека в Ню Йорк – New York Public Library. Представляват 3D реплика на популярни американски и чуждестранни заглавия и, няма майтап, наистина хващат окото.

Във връзка с въпросния проект Андерсън „изработва“ общо 40 триизмерни четива, вижте три от тях:

Марк Твен, „Съвет към малките момичета“:

Марк Твен

Рей Бредбъри, „Зен в изкуството на писането“:

Рей Бредбъри

Джордж Оруел,  „Защо пишем?“:

Джордж Оруел

Интересното е, че куратор на интересния проект е българката Мария Попова. Всъщност, именно Мария се свързва с Кели и я кани заедно да подготвят витрината. Мария живее в Бруклин от доста време, страстен книгоман е и е изключително известна с адски посещавания си блог Brain Pickings. Двете мадами не работят за първи път заедно, а резултатите от кораболациите им винаги са обещаващи.

Не знаем за вас, но на нас идеята книгите да са толкова живи и истински… много ни харесва. Само по себе си, за нас четенето винаги е било преминаване в паралелна реалност и би било чудесно да го усещаме като такова дори на физическо равнище.

Вие какво мислите по въпроса? Не се колебайте да ни споделите – тук или във фейсбук : )