Втората част на Кунг Фу Панда излезе по кината у нас преди няколко седмици. И, очаквано, положителните отзвуци за лентата този път са по-малко. Преобладва критиката.

Зъл. Побъркан. С мания за величие да управлява древен Китай. Лорд Шен, от хитовата анимация Кунг Фу Панда 2,  е далече от представата ви за красива и изтънчена птица, каквато би трябвало да е царственият паун.  Даже сме убедени,  че скоро едва ли сте срещали толкова злобно животно в зоогическата градина. Няма и да срещнете, за щастие.

Защото гадният Шен е само във въображението на американския режисьор Дженифър Нелсън. Джен е имала смелостта, отгоре на всичко, да го направи и снежно-бял, като тотално опровержение на тезата, че външният вид е отражение на душата.

Освен че владее кунг фу до съвършенство, летящият дявол има пъклен изобретателски ум, който му помага да състави блестящ план за унищожение на Китай. Грозникът създава  смъртоносно оръжие, което с успех мултиплицира в няколко позлатени оръдия на смъртта. Направо тръпки да те побият от страх. Бррр.

А за да засили аурата на тази криминална особа, мис Несъл е решила пернатият негодник да бъде озвучаван от британския актьор Гари Олдман. И това нейно решение никак, ама никак не е случайно. Защото чудакът Олдман, добре познат от лентите „Петият елемент” и „Черният рицар”, има богат опит с мрачната тематика и се справя повече от блестящо с ролята на птица, хм!, с психически отклонения.

От друга страна, не ви ли се струва малко прекалена цялата тази история с пауна-терорист? Ако трябва да бъдем честни, ние предпочитаме децата ни да четат за триглави лами, пазачи на златни ябълки… Отколкото да гледат  как някакъв рахитичен перко, с червени очи, размахва острите си пера срещу дебела, вечено гладна, панда и нейните смахнати приятели.

И, да, може би изпитваме известна носталгия. При спомена за онези, макар и конюктурни, злодеи, които по правило и въпреки лошия си характер, носиха и по нещо добро в душата  си… И които, за наше огромно съжаление, все по-рядко виждаме на големия екран.