Той е млад, талантлив и с чудесно чувство за хумор. Той е Кирил Кацаров и определя себе си като мултифункционален артист :) Рисува живопис, пише сценарии, монтира, създава трейлъри и изобщо… не си губи времето.

Срещаме се с него в разгара на шестата му самостоятелна изложба Sport Unlimited. Арт проектът представлява дузина платна живопис, всяко едно от които е тематично обвързано с определен спорт: плуване, футбол, халки, сумо, художествена гимнастика и др.

Всъщност, Sport Unlimited се интересува от спорта като свръх проявление на човешката същност, като своеобразно надскачане на собствените възможности в моменти на големи постижения и рекорди.

Концепцията на проекта е супер интересна, а самите платна заслужават да бъдат видени. Така че побързайте – изложбата ще остане в Anima Art Gallery (хотел Хилтън, бул. България 1) до 6-ти март.

А сега нека ви представим и самия художник!

***

Здравей, Кирил! Разкажи ни малко повече за себе си: кой си ти и с какво се занимаваш?

Здравейте, казвам се Кирил Кацаров и съм съвременен артист, който живее в България и изразява себе си чрез два типа изкуство: видео изкуство и изобразително изкуство. Иначе казано, пиша сценарии, монтирам и създавам трейлъри – това е професията ми в телевизията, където работя, а второто ми амплоа е да рисувам живопис. Така че може да се каже спокойно, че съм един мултифункционален артист, творящ в епохата на модерните времена.

Kiril-katsarov-copywriter

Sport Unlimited е шестият ти самостоятелен проект – как се стигна до реализацията му? 

Процесът от идеята до реализацията е изпитание за всеки артист. В началото си представяш  грубото ядро на идеята, после изкристализира концепцията, след което започва творческото изследване, т. нар. арт research, който правя винаги, когато ми предстои да създавам тематична или концептуална изложба. След това започва работата.

Не по-малко важен въпрос е и да срещнеш правилните хора, които да ти гласуват доверие и да застанат зад твоя проект. Трябва да ги впечатлиш и да представиш добро портфолио с предишни проекти. И накрая е много важно да изпълниш един отличен продукт. Наясно съм, че подобно описание звучи доста чуждо на хората, които си представят изящното изкуство като процес, дължащ се на творческо вдъхновение и много талант, но истината е, че доста често се налага да се правят и картини, които далеч не са направени „на един дъх“ от  художника с „лудия гений“. Рисуването е прецизна и тежка работа, особено когато гониш даден резултат.

Плуване - Картина на Кирил Кацаров

А какво, всъщност, искаш да ни кажеш със своя шести самостоятелен арт проект  Sport Unlimited?

По принцип, писателят казва, a художникът показва.  Но концепцията, която стои зад визуалната реализация на самите платна, е тема, която много ме е вълнувала през годините. Спортът винаги ми е бил интересен и атрактивен като визия. Възхищавам се на енергията на спортистите и силата на духа им.

Картините ми са свидетелство за срещата с онзи свръх момент на усилие и себе-надскачане, когато се ражда магията. Това е истинският рекорд, това е и съдбата на шампионите.

Разговаря ли със спортисти преди да създадеш картините си или просто пресъздаде силните им емоции през твоя поглед?

Не съм разговарял с професионални спортисти специално за проекта, но съм споделял намеренията си за подобна изложба сред хора, които активно спортуват. Основно съм се доверил на творческата си интуиция за темите, които да отразя в изложбата и визуалната сила на композицията. Търсил съм по-сложни фигури и ракурси на телата, за да подсиля внушението им на абстрактния фон.

Художник Кирил Кацаров

Как, според теб, се поддържа спортен дух? А как се става шампион?

Как се става шампион ли – ами четеш всяка сутрин „Закуска за шампиони“ :) Сега сериозно, ще цитирам един приятел:  „Почивката създава шампионите“.  И, разбира се, да не забравяме и другите важни съставки: талант, дисциплина, тренировки, както и характер. Според мен, да си шампион е въпрос на едно единствено решение и много, много работа.

Иначе, спортният дух  е нещо, с което се раждаш. Можеш да го възпиташ само ако носиш искрата в себе си.

Смяташ ли, че България е добро място за творци? А за спортисти?

Винаги съм смятал, че творецът е гражданин на света и, че съдбата му не принадлежи на конкретна държава или територия просто, защото изкуството не е нещо, което принадлежи на дадена страна, то е за всички. Затова и през различните епохи големите творци са пътували или поне са сменяли често местоживеенето си, като предимно са избирали артистичните столици като Париж, Лондон, Амстердам, Ню Йорк, Виена и т.н. И това не е просто прищявка, а следствие на един основен закон: призмата на артиста е много чувствителна и се нуждае от презареждане и нови емоции, които да акумулират нужната енергия за създаването на нова творба или серия картини.

За спортистите не знам какво да кажа, предполагам, че всеки български спортист се гордее, когато успее да донесе титла на страната си, но едва ли мога да виня тези, които са избрали по-добра съдба в чужбина.

Художествена гимнастика Карртина на Кирил Кацаров