Дайте да си го кажем направо: подлезите са скучни, а у нас – често и опасни. Много скоро обаче в София ще се появи един наистина различен.

Напук на статистиката, той ще бъде музикален и ще се намира между бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Ал. Жендов“. Представете си го така: стълбите му ще са боядисани като клавиши на пиано. По стените ще бъдат монтирани големи декоративни тонколони и аудио касети, а за малчуганите ще има петолиние с ноти от грамофонни плочи, за да учат азбуката на музиката по забавния начин.

тонколони

Точно в този подлез минувачите ще могат да се запознаят и с безкрайно интересния музикален инструмент “оргафон” и дори – да посвирят на него с… джапанките си. И още: благодарение на инициативата “Таратанци”, тук ще можем да учим и стъпките на българско хоро. Подлезът би бил несъвършен обаче, ако нямаше графити. Но такива ще има – млади творци, избрани с конкурс, ще развихрят въображението и таланта си върху стените.

Инициаторите

Сигурно няма да се учудите, че идеята за музикалния подлез е на група млади ентусиасти, обединени в неформалната инициатива ПОдЛЕЗНО. Младежите мечтаят за цветна и красива градска среда и правят всичко възможно да създадат сами такава. Нещо повече, наистина вярват, че могат да променят репутацията на подлезите.

Проектът им е резултат от доброволчески труд, а работата по него стартира още в края на миналата година с кампания за събиране на стари музикални носители. Крайният резултат от всички усилия ще може да видите на 30 юни, когато от 10 часа сутринта ще бъде официалното откриване на подлеза.

Та, елате да посвирим заедно!