Не е нужно да познавате Нели Апостолова, за да разберете, че тя е творец до мозъка на костите си. Трябва само да я погледнете (и да ви се усмихне) и цялата работа ще ви стане ясна като бял ден :)

Нели фантазира, рисува, шие и сътворява какво ли не още от дете, а към настоящия момент твори под марката Handmade Nel. Иначе казано, изработва красиви нещица с помощта на шевната си машина и, разбира се – благодарение на страхотното си въображение. Няма смисъл да ви описваме хендмейд красотите й, заповядайте в блога й, за да им се насладите сами.

Но преди това, в следващото интервю, ви предлагаме да се запознаете с тяхната авторка. Винаги усмихната, позитивна и по-шарена от дъгата – мда, такава е Нели. Пожелаваме ви приятен престой в нейния пъстър свят!

***

Здравей, Нелка! Първо да те запознаем с читателите ни: коя си ти и какви ги вършиш? :)

Привет :) Аз съм Нели и малко повече от година вече се занимавам с изработването на авторски аксесоари и предмети под марката Handmade Nel. Преди това се занимавах с маркетиране на печатни и електронни медии. Сега изработвам всякакви предизвикателства, но най-вече калъфи за книги и електронни книги, портмонета, чанти, органайзери за бижута, кошове за играчки от плат, шалтета за деца и всякакви други нещица.

Кога и как започна да изработваш цветните си страхотийки?

Ако трябва да върна лентата назад, всичко започна много отдавна. Като малка обичах да шия дрехи на куклите си Барби. Отварях гардероба на мама и си кръцвах от нейни дрехи и след това не разбирах защо се сърди толкова. Много рисувах и това някак естествено ме отведе до тапията Моделиер-конструктор. Няколко години работих в тази сфера, докато тази на рекламата не ме грабна. Няколко години се подготвях за Художествената академия, сега тези умения ги пренасям за рисуване върху калъфки за възглавници :). Но през всичките тези години винаги си крадях моменти да си изработвам по нещо. Накрая ми трябваха няколко години, за да се престраша и да започна да се занимавам само с това. Когато взех това решение, нещата сами започнаха да се случват.

Нел

Ръчно изработените неща са на мода в момента – какво ги прави толкова привлекателни според теб?

Според мен, те винаги са били привлекателни, просто в момента има много творци, които изработват всичко. Така предлагането се увеличава, а от там и изборът на нещо наистина красиво, а не нещо посредствено. В ежедневието си се срещам с много артистични хора, които творят с ръцете си неща, които не са предполагали, че могат. Отделно, обществото ни все повече се научава да цени тези предмети. Основната пречка е цената, и, според мен, е редно тя да бъде по-висока, защото за всеки предмет се отделят много време, скъпи материали, творчество и специално отношение. Но смятам, че все повече ще се оценява това и цената няма да е проблем.

 

отново овце

Приемаш всякакви хендмейд предизвикателства – кое е най-чудноватото, което си изпълнявала?

Всяка нова поръчка е ново предизвикателство за мен. Изработвала съм доста неща, но продължавам да се изненадвам от нови идеи и хрумки на клиенти. Но най-чудноватото предизвикателство ми отправи моя приятелка, която ме помоли да ушия легло за нейното куче. Много съм щастлива, че още си го ползват, а наскоро уших и дъждобран за моя четирикрак приятел, който не ме лае много вече :).

чанта

Ей така – просто и лесно, ли ти идват добрите идеи или са резултат от сериозен творчески процес и подготовка?

Идеите обикновено ми идват лесно и бързо. Рядко запъвам, но когато се случи, си давам повече време, за да се появи подходящата. За някои проекти нямам финална идея как да изглежда в готов вид. Но когато започвам да изработвам, нещата стават от само себе си. След всяка стъпка се появява решение за следващата. Това изисква време и търпение от моя страна, но пък тогава нещата стават по-обмислени, съчетани и хубави :). За една приятелка трябваше да направя нещо нестандартно и тя държеше да участва в целия творчески процес и ме попита дали имам идея как да го направя. Казах й, че не знам как ще стане и тя леко се стресна. Но след като си извадих нужните материали и ги подредих, вече разполагах с готов план за действие.

калъф за книга

Кои са най-ценните неща, които можем да намерим на „работния“ ти плот?

Обичам работното ми място да е почти празно и подредено. Това ми помага да мисля и действам организирано. Затова нещата, които ще изброя, са малко: лаптоп за комуникация с приятели и клиенти, мобилен телефон за комуникация и работа, шевната ми машина и чаша вода.

работен плот

Какво би направила на Култро на прима виста?

О, има много неща, които могат да се направят. Но ми хрумва квадратна възглавничка с цветна апликация на логото отгоре. Човек трябва да почива, за да бъде креативен, а това може да го прави, заобиколен от хубави вещи, които да го вдъхновяват.

овце

А какво ще ни пожелаеш?

Да харесвате това, което правите, и да намирате страст всеки ден за нови неща. Да си поставяте интересни предизвикателства и сами да изненадвате себе си. Да имате много идеи и още повече доволни и редовни читатели. Бъдете усмихнати и най-вече бъдете себе си :))).