Васил Иванов – The Editor. Ако сте почитатели на електронната музика, вероятно вече много добре знаете кой е човекът, стоящ зад това име.

Чаровникът започва да се занимава с музика още през 1996 година, когато се посвещава на уроци по пиано. Без да губи време, бързо създава своя банда – Edit.

В началото електро-денс групата е по-скоро студийна формация и работи главно върху проекти за известни български изпълнители, между които Тони, Белослава и много други.

Впоследствие, след няколко промени в „отбора“, Edit се сдобиват с вокал – Весела Маринчева, и започват да правят музика преди всичко за себе си. Парчетата им са свежи, новаторски, с разтърсващо клубно звучене. Не е случайно, че бандата бързо печели фенове не само у нас, но и по света.

Към днешна дата обаче, Васко е преустановил работата си с групата и се развива самостоятелно, затова нарича себе си The Editor. С какво точно се занимава и къде може да го слушате, ще разберете веднага – само ако надникнете в интервюто ;)

Здрасти, Васко, преди да поговорим подробно за нещата, които се случват около теб, ще ми кажеш ли все пак какво стана с Edit?

Просто стигнах до извода, че трябва да поема по друг път. Много неща се промениха около това, с което се занимавах. Започнах да работя за една компания за дигитална дистрибуция на музика – KVZ Music. Впоследствие регистрирахме и лейбъл.

Сега правя предимно електронна музика, а не толкова поп. Така, в стилово отношение, с Edit малко се разминахме. Затова решихме, че е по-добре да не се измъчваме и да продължим напред, всеки поотделно.

Добре, разкажи ми повече за този лейбъл, за който спомена.

Той се казва Analogic Records – „аnalogic” идва от аналогов, защото в студиото, от което сме част, има аналогова апаратура. В лейбъла сме около 4-5 групи, все позитивно настроени хора. Издаваме различен тип електронна музика. Като казвам издаваме обаче, визирам главно дигитална дистрибуция. Какво ще рече това?

Знаете, че в световен мащаб има онлайн магазини, в които хората си пазаруват музика. Аpple поддържат iTunes, например, а Amazon – книжарниците. В същото време, има немалък брой онлайн платформи за видеосподеляне, както и редица онлайн радиа. С други думи, нещата, които правим сега, са насочени главно към интернет.

Защото там се наблюдава една сериозна глобализация. Например, днес могат да те слушат хора от Германия, а утре – от САЩ. А това е адски хубаво. Освен всичко друго, чисто финансово погледнато, е много по-изгодно, защото няма физическа дистрибуция на носители (компактдискове, плочи и т. н.)

Кои все пак са тези позитивни хора, които стоят зад Analogic Records?

В лейбъла има и българско, и турско участие. Работим с един турски диджей Gur Hekim. Той прави ремикси за нас, а ние – ремикси за неговия лейбъл. И така си сътрудничим. Що се отнася до другите хора, които са част от проекта, имаме си и един транс producer, който прави транс музика, предимно – прогресив транс. Издаваме и много чил аут компилации.

Похвали се: какви проекти си реализирал до сега?

Задължително трябва да спомена общия ни проект с лейбъла Unanimous Records. Направих ремикс на тяхно парче – It’s my time, което издадохме и от нашия лейбъл. Същото се завъртя по някои британски радиостанции.

През една онлайн платформа пък се запознах с друг лейбъл, базиран в Маями. И с него също започнахме да работим. Интересното е, че те правят хип-хоп, а аз се занимавам с електронна музика. В резултат се получи една интересна симбиоза между денс, хип-хоп с електро мотиви – парчето Destination.

Като оставим настрана тези колаборации, ремиксирахме и едно парче на Лили Иванова – Камино  (Remixed by Kiril Valeri & Edit). Тя много хареса ремикса и снима клип към него. Песента отиде за мастеринг в САЩ, който е дело на Браян Гарднър. Браян има награда Грами за .

 [youtube ykssG4z_21M]

Между другото, постепенно разбрах, че е доста по-добра идея да реализираш своите проекти в онлайн радиа, отколкото в радиостанции, на локално ниво.

Защо?

Първо, в онлайн радиата също се изплащат авторски отчисления, тъй като много компании работят с интернационални дружества за авторство. Отделно, тук не се съобразяваш с радио формата на повечето радиостанции, при който парчето ти не трябва да е по-дълго от 4 минути. Така, използвайки интернет, човек може да добие много повече популярност. Както и повече слушаемост.

Иначе, у нас се прави изключително качествена музика, било то джаз, електронна, поп. Но седи в ниша и отчаяно се опитва да си пробие път по някакъв начин. Основният проблем е точно този – че повечето изпълнители очакват определена медия да завърти музиката им, а не търсят други методи за популяризация. А това е грешка.

Заговорихме за тази тема, затова нека те попитам – кое е най-трудно в това да правиш музика в България?

Най-трудно, според мен, е в представянето на музиката директно на публиката – тоест, организацията на живи участия и пърформънси.

А финансовата част?

Истината е, че, дори и в световен мащаб, хората не могат да се занимават единствено с музика. Не можеш да кажеш: „Аз съм певец и точка по въпроса”. Хубаво обаче е нещата, които правиш паралелно с музиката, да са свързани по някакъв начин.

Познавам хора, например, които освен музиканти, са и продюсъри (producer) – професия, която е изключително актуална в днешно време. Какво означава? Ами човек, който е и тон режисьор, и аранжор, и композитор едновременно. А в някои случай даже си пее нещата сам.

Цялата работа е там, че има едно реално стесняване на музикалния бизнес, което изисква да можеш много неща. Защото, ако трябва да финансираш всяка една част от своя проект, ще срещнеш изключително големи финансови трудности. А накрая трудно ще можеш да си избиеш парите.

Вашите проекти скъпи ли са?

Не съм се напрягал да ги калкулирам, защото имам удоволствието да съм част от едно много добре оборудвано звукозаписно студио – Harmony media. Обаче, ако трябава да плащам за студио, разходите ми наистина ще са много. Защото техниката, която използваме, за да правим музиката си, е на изключително високо ниво.

Използваме звукозаписна система, която е много висок клас в дигиталното аудио. С нея се записват симфонични оркестри, Холивуд работи с нея. Също така, използваме лампови микрофони, когато записваме гласове. Имаме разни лампови устройства за честотно обогатяване на звука. Задължително ползваме външни синтезатори. Защото софтуерните не са чак толкова плътни. Има също така и определен тип електронни инструменти, профилирани само за този тип музика.

За щастие, можем да си служим с цялата тази апаратура, за което съм наистина много благодарен.

Васил Иванов - Harmony studio

Имате ли живи участия?

Не. Както ти казах, това е най-трудната част. С Edit имахме, но и тогава сме срещали най-различни пречки.

Отказвали са ни, например, участие в клуб, защото, чисто технически, не можем да се подредим на сцената. Отделно, малко клубове у нас притежават нужната техника, за да се създаде един добър лайв пърформънс.

Иначе, реализирахме едно хубаво представяне в Истанбул, в един клуб. Получи се доста добре. Но пак имаше немалко трудности – пренасяне на техники и т. н.

След като приключа една част от проектите си, съм се насочил да пускам свои неща като ди джей, но ще видим какво ще се получи.

От къде черпиш вдъхновение?

От всичко. Може да черпиш вдъхновение от човек, от някакво събитие, от неща… От всичко.

Как минава един твой работен ден?

Събуждам се рано и после бързо си структурирам нещата за деня – дали имам звукозаписи в студиото или работа в компанията.

Тоест, нямам фиксирано работно време. Но все пак това има плюсове и минуси. Минусите са, че задължително трябва да си свърша работата. Тоест, офертата от комунизма – учи, мамо, за да не работиш, тук не действа. Общо взето, има обем от задължения и ангажименти, които трябва да бъдат свършени, за да вървят нещата добре.

Ти сбъдваш мечтите си. Кажи ни: какво е нужно на човек, за да продължава напред?

Преди всичко трябва да е щастлив от това, което прави. Аз, например, много пъти си казвах: „Още не съм излязъл на голяма сцена – ами сега!“

В един момент разбрах обаче, че дори да излезеш на тази сцена, може въобще да не си щастлив. Тоест, човек може да е щастлив и в малкото.

Важно е да имаш любими хора до себе си и да правиш това, което ти носи емоция.

Финализиране на продукта с цел да звучи на всяка една аудио система с еднаква сила и плътност.