Ку-ку! Посетихте ли пролетното изложение на книгата, м? Ей, нищо – следващата година ще го направите :) А ако ви е любопитно да разберете какво сте изпуснали, заповядайте в следващите редове. Един от най-върлите ни читатели – Кирил Костадинов, ни изпрати своите впечатления от базара и ние решихме да ги публикуваме. Чувствайте се свободни да споделите своите – тук, като коментар под статията, или във фейсбук :) 

***

Тези дни в столицата, в Националния дворец на културата, се проведе едно от малкото обществено-културни дейности в България в областта на книгоиздаването – пролетният базар на книгата.

Е, реших и аз да посетя това изложение. Влизайки, на входа още, останах приятно изненадан от интересната игра, която организаторите бяха измислили. Бяха поставили голямо колело на късмета (като това в бившото тв шоу на Къци) и всеки посетител имаше шанса да го завърти, и няма празно! Каквото спечелиш, си е за тебе.

Наградите представляваха ваучери – всеки сектор от колелото беше с конкретно намаление от 20% до 30% от всяко четиво, което е на базара.

Включите ли се или не в играта, пак ви предстоят три етажа по ескалаторите и, воала!, ето – вече сте в царството на книгите.

Ако сте като мен и не знаете какво искате, или само разглеждате, спокойно можете да прекарате цял ден в зяпане на нови и стари заглавия във всяка една област на човешкото знание. Все пак, дори и най–претенциозният читател, рано или късно, открива това, което търси, убедих се.

Самият аз нямах кой знае колко пари за пръскане (криза е все пак), мислех само да намина и да огледам. Но, да, засърбяха ме ръцете и в един момент изпитах силно желание да си купя най-малко три книги.

Уви, за няколко левчета е трудно да си намериш читаво четиво в днешно време. Леко тъжен, започнах да обикалям насам-натам, докато изведнъж забелязах, че в ъгълчето на всеки щанд повечето издателства бяха намерили решение за такива като мен. Имаше множество книги, намалени на драстично кризисни цени – 2 лв, 5 лв и т. н. Съответно, веднага се забелязваше и малката, тиха навалица около тези места – разбира се, от читатели, които търсят своята книга.

Е, аз намерих своята и я прочетох на един дъх. Пожелавам същото и на вас! Но побързайте, защото днес е последният ден от базара :)

А следващата година – пак на лов за приключения за душата, нали?