Всички любители на екстремните спортове, притежаващи авантюристичен дух, знаят къде се намират любимите им места за „отдих” – опасни ски писти, високи върхове и изобщо всички по-отдалечени и трудно достъпни дестинации.

Много от маршрутите, които смятаме за опасни, са планински пътища. Искате да се изкачвате, да карате ски или сноуборд? Значи се насочвате към някои от тези големи, неизбежни гънки по земната топография. Съвременните пътни конструкции, включително тунели, мантинели и подпорни стени спомагат за премахването на някои от най-опасните условия. И все пак в не толкова развитите райони, като Андите или Хималаите например, незащитените, намиращи се на ръба на скала пътища, са все още реалност.

Накрая нито една технология или защита няма да успее да Ви предпази от някой злополучен инцидент или буря.

За такива ситуации са създадени стабилните офроуд автомобили. Тези мощни камиони и SUV-та могат да преминат през всяко препятствие, всяка снежна буря и да се измъкнат безпроблемно, ако заседнат някъде.

„Пътят на смъртта” в Боливия

Пътят на смъртта в Боливия

Този път е с дължина 65 км и се простира високо между столицата Ла Пас и град Коройко, на 3500 м под река Амазонка. Стотици разбити камиони, коли и автобуси, включително такива, превозващи над 100 пътника, са се клатушкали по острите завои през годините, преобръщайки се през скалите надолу в каньона. Макар нови конструкции да заобикалят някои от най-опасните места, а стръмните склонове да са се превърнали в атракция за търсачите на силни усещания, „Пътят на смъртта” продължава да убива над 100 души годишно.

Магистралата „Милион долара” в Колорадо

Маистралата Милион долара в Колорадо

Югозападната магистрала „Милион долара” е, през по-голямата си част, идиличен, взимащ дъха Ви алпиийски път, който свързва Дуранго с Оурей посредством проходи с дължина над  3000 м. Но 20 км южно от Оурей  са стръмни, усукани и напълно непрощаващи грешки в шофирането. Първоначално проправенa от руския имигрант Отто Меърс през 1880 г., съвременната магистрала остава отворена през хлъзгавите зимни месец. Както казват местните, „Трябва да ми платиш милион долара, за да шофирам през този участък”.

„Стълбата на троловете” в Норвегия

Стълбата на троловете в Норвегия

Змиевидният път „Стълбата на троловете” се извива през 11   остри завои, граничещи с 2790-метров планински проход. Опитайте да не се разсейвате от долината долу.

Мексиканската федерална магистрала 1

Мексиканската федерална магистрала 1

Единственият път, свързващ отдалечените градове и села на препичащия се на слънцето Baja полуостров в Мексико, е този тесен, двулентов страничен път. По него минават  товарни камиони, извънгабаритни превозни средства и каравани, както и почти всеки един собственик на автомобил. Инцидентите са често срещани, а на много места мантинелите са разцепени, от предишните шофьори, които са пропуснали завоите си.

P.S. Следващия път ви обещаваме нова порция вълнуващи дестинации!