Хей, повървете с нас и по още много други опасни пътища!

Понякога не само топографията  прави един път опасен. Някои преминават през военни зони, други са тероризирани от бандити, или пък повечето от любимите ни вълнуващи дестинации се намират прекалено на Север, където пътищата са замръзнали през по-голямата част от годината или непроходимо кални през останалата.

Контролираните условия в нашите превозни средства, особено когато са в пълен контраст с непрощаващите условия навън, често ни създават лъжливо чувство на сигурност. Следващите изброени пътища обаче ни напомнят, че никога нямаме пълен контрол.

Тунелът Guoliang – Китай

Тунелът Guoliang в Китай

Този опасен път е издълбан в планините, за да свърже селцето Guoliang с останалата част от цивилизацията. След години на безрезултатни молби от страна на жителите към властите, все пак местните взимат нещата в свои ръце и сами издълбават пътя. Маршрутът се извива, усуква и спада непредсказуемо, както може и да се очаква от подобен проект, и е достатъчно широк за много бавно движещи се и внимателно преминаващи автомобили.

Магистралата на смъртта в Ирак

Магистралата на смъртта в Ирак

Всеизвестно е, че много иракски пътища напоследък са опасни, претъпкани с експлозиви, първоначално предназначени за американските военни и техните съюзници. Но един участък на Магистрала 80, от Кувейт до Басра, е наречен „Магистралата на смъртта”. Това става по време на войната в Персийския залив, след като САЩ бомбардира оттегляща се колона от иракски танкове  и камиони, унищожавайки наведнъж близо 2700 превозни средства. Смъртността възлиза на между 300 и 10 хил души по време на атаката, която става само дни преди да свърши войната.

Транссибирската магистрала в Русия

Транссибирската магистрала в Русия

Руската федерална магистрала се простира на хиляди мили през сибирските гори и замръзнали степи, свързвайки Москва и Якутск – най-студеният град на земята със своите -38 градуса. По време на 10-месечната зима, тези пътища са пренасочени през замръзнали езера и реки, оплетени в планинските преспи, заснежени условия и, разбира се, смразяващ костите студ.

Пътят Луксол Ал Хургада в Египет

Пътят Луксол Ал Хургада в Египет

Маршрутът от 290 км от египетския курорт за гмуркане в Хургада на Червено море до Луксор на крайбрежието на Нил, на пръв поглед не изглежда изобщо опасен. Всъщност, модерната магистрала е права от единия до другия край. Проблемът обаче не е в топографията. През нощта са известни нападенията на престъпници и терористи върху невинни минувачи, принуждавайки пътниците да карат на изгасени фарове, докато не преминат през злополучния маршрут. Както можете да си представите, сблъсъците са често срещано явление.