очаквайте втората филмова порция тук

Планирате да отидете на кино през уикенда, но се отегчавате само като си помислите за прекалено рекламираните напоследък летни кино хитове като „Самотният рейнджър”, „Z-та световна война”, „Бързи и яростни 6”, „Стар Трек: Пропадане в мрака” и „Забвение”.  За почитателите на истинското кино има и добри новини – лято 2013-а е изпълнено с висококачествени арт филми, много от които без видима причина не събраха голяма аудитория в киносалоните. Разнообразете почивните си дни с някои от тези предложения:

Преди полунощ

„Преди полунощ” е интимен, интелигентен и неангажиращ филм. Героите, изиграни от Итън Хоук и Жюли Делпи, са невероятно чаровни и земни. Това е историята на една двойка, която има всички обикновени грижи на хората на средна възраст, но по някакъв начин съумява да съхрани идеализма и любопитството на младостта.

Това е третата част от поредицата, като първите два филма „Преди изгрева” и „Преди залез” излизат съответно през 1995-та. и 2004-та.

Защо да го гледате: Защото филмът на Ричард Линклейтър е може би най-успешната му творба, защото е един от най-добрите филми за лятото, а освен това има голям шанс за „Оскар”-ите догодина.

[youtube NRVLVPWzeek]

Кралете на лятото

Още с премиерата си по време на филмовия фестивал „Сънденс” 2013 г., филмът получи невероятни отзиви от критиците. „Кралете на лятото” е уникална комедия, която разказва за съзряването на трима тийнейджъри – Джо, Патрик и ексцентричният и непредсказуем Биаджио, които в желанието си за независимост решават да прекарат лятото, строейки къща в гората. Далеч от строгите правила на родителите си,  идиличното им  лято се превръща в тест за тяхното приятелство, по време на което всяко от момчетата се научава да цени факта, че семейството – без значение дали се раждаш в него или си го създаваш сам, е нещо, от което не можеш да избягаш.

Защо да го гледате: Филмът улавя  юношеството –  от  мимолетните мигове на невинност до  първите опити за самостоятелност – с необичайна емоция и чувствителност, лентата връща  зрителите обратно в собствените им идилични лета на самоопознаване,   себеизразяване и разбити сърца.

[youtube cLnAiVI4R2Q]

Франсис Ха

Франсис живее в Ню Йорк, но всъщност няма свой апартамент. Тя е 27-годишна танцьорка, която всъщност не е танцьорка.  Тя има най-добра приятелка Софи, с която обаче дори не си говорят. Тя се спуска стремглаво в преследване на мечтите си, дори и последствията да са катастрофални. Франсис иска много повече от това, което притежава, но въпреки всичко живее живота си с лекота и радост.

Защо да го гледаме: „Франсис Ха” е модерна приказка, в която се разказва за Ню Йорк, приятелството, класата, амбицията и провала.

[youtube YBn5dgXFMis]