Нямаме търпение, мили cultуристчета! Защо ли? Ами, след броени дни ще стартира шестото издание на Антистатик – страхотния фестивал за съвременен танц и пърформанс, на който имаме честта да сме медийни партньори.

Изненадите покрай интересното събитие обаче започват още днес, когато официално ще бъде открита образователната платформа „Без дистанция” – проект на Платформа „Нови драматургии” в партньорство с „Брейн Стор Проджект”.  Инициативата ще се проведе в рамките на фестивала и ще продължи до 23 април, включително.

Насочена е главно към артисти, които желаят да усвоят актуални танцови практики и теории, допълнително да формират, провокират или утвърждават своя профил.

Програмата

В серия от лекции между 11 и 13 април ще бъде обсъдено как съвременният танц се позиционира в България. Едновременно с това, ще бъдат представени едни от пионерите му в световен контекст – артистите от Джъдсън Данс Тиатър в Ню Йорк, както и значението на авангардния композитор Джон Кейдж за началата му.

За Кейдж ще говори един от големите български специалисти по творчеството му – композиторът Румен Бальозов. Какво е да изнасяш лекция за легендарната музикална композиция „Лекция върху нищото” и какво е Нищото ще стане ясно на 13 април (събота) от 18.00 ч. в Гьоте-институт. Два дни по-късно, вдъхновена от същата композиция, унгарката Естер Саломон ще постави официалното фестивално начало на „Антистатик” с нейния „Танц за нищото” от 19 ч. в Театралната зала на Софийския университет.  Лекциите са със свободен и отворен достъп.

За първи път у нас в рамките на платформата ще се проведе и синтезиран  курс по теория на танца и пърформанса в модула Теория/практика. Водещият Томас Шауп – танцов теоретик и драматургичен консултант от Германия, ще представи основни идеи в съвременната теория на танца.

Работно ателие на изследователя в съвременните изпълнителски изкуства Виктория Перез Ройо (Испания/Германия) ще предостави възможност да се изпробва нейната продуктивност за артистичната практика на действащи професионалисти.

А изпробването на различни танцови техники ще бъде възможно в рамките на два практически класа. Техни водещи ще са Джи Е Лим от Южна Корея и Дани Браун от САЩ.

Програмата на „Без дистанция” е насочена към професионални хореографи, театрални и танцови изпълнители, теоретици на съвременните изкуства, както и студенти.

Внимание! Тъй като местата са ограничени, е необходимо предварително записване. Всички зрители на фестивалната програма от представления на „Антистатик” са поканени на неформални дискусии, които обръщат внимание на това как можем да споделяме и обсъждаме опита си на зрители, как гледаното резонира в нас. Въпросните дискусии ще се състоят на 17 и 21 април от 17 ч. в зала „Гъливер” на Червената къща.

Повече подробности за достъпа до събитията от „Без дистанция” и акценти от фестивалната и паралелната програма на „Антистатик” ще намерите на официалния сайт на фестивала, както и на сайта на платформа „Нови драматургии“.