Фламенко е музикален жанр, съпровождан от страстен танц,  който възниква през 18 век сред циганите в Андалусия. Трудно е да се каже от къде точно идва названието му, защото има куп хипотези по този въпрос. Една от тях, например, твърди, че коренът на термина е взет от испанската дума за огън – „flama“, като към нея е прибавен суфиксът  „enco“ за качество. С две думи: предизвикващ огън. В сърцето, в тялото, в ума! Такова е фламенкото, няма спор…

Ура! Научихме, че съвсем скоро „принцът“ на фламенкото Франсиско Хосе Арканхел Рамос ще посети България. Скоро, скоро, ама следващата година – на 3 февруари. Тогава, в София Лайв Клуб, Арханхел ще ни зарадва с вдъхновяващ концерт и ще ни подари новия си албум “Quijote de los sueños”.

Кой все пак е той?  

Черната му, палаво къдрава коса и маслинените очи издават веднага испанския му произход. Ако трябва да бъдем точни обаче, горещият Дон Кихот е роден в Уелва, в Андалусия – столицата на провинция, носеща същото име.

Като всеки андалуски гражданин, Франсиско носи в сърцето си любовта към фламенкото от малък. Така да се каже, закърмен е с чувствената песен на китарата  и страстните мелодии.

Все пак първата му поява на голямата сцена е на Биеналето в Севиля през 1998 година, където, очаквано, очарова всички с огромния си талант и прекрасен, омагьосващ глас.

След този дебют известно време той работи в популярни групи и с известни фламенко танцьори.  Периодът му като акомпаниращ певец обаче завършва през 2001 година, с издаването на първия му самостоятелен албум „Arcangel“, последван от „La calle perdía“ от (2004 г.)  и „Ropavieja“ (2007 г.).

Снимка: Paco Manzano

Мигел Анхел Кортес

У нас сладурът ще представи новия си проект в компанията на китариста Мигел Анхел Кортес и перкусиониста Аугустин Диасера. Едно е ясно: очаква ни невероятно шоу и само мисълта за него кара крачетата ни да потропват щастливо…

Вие също може да накарате душата си да затанцува! А билети за уникалния концерт открийте в мрежата на: http://ticketplus.bg, в Дюкян Меломан, в магазините „Ориндж“, „Техномаркет“, „Пикадили“, „Фотосинтезис“.

Хайде, нека бъде фламенко цяла нощ!