Неудобният човек  (The bothersome man) е филм от 2006-та на норвежкия режисьор Йенс Лиен и сценариста Пер Шнайдер.

С първите си два съвместни проекта – Затвори вратата (Shut the Door, 2000 г.) и Естествени очила (Natural Glasses, 2001 г.), двамата отиват директно в Кан, където са добре приети. Същата е и съдбата на Неудобният човек, който е включен в Седмицата на критиката на френския филмов фестивал. Като цяло, лентата е добре приета и печели няколко награди, но за жалост популярността й остава предимно в границите на Норвегия.

Неудобният човек е една брилянта критика към съвременното общество с множество комични елементи, което превръща продукцията в едно прекрасно филмово изживяване. Лентата е твърде специална, за да мине незабелязано през списъците с европейки филми, които не постигат касов успех извън родината си. Именно заради това решихме да ви разкажем повече за нея.

Това е историята на град, в който всичко е съвършено и в който всички са щастливи. Хората са добре облечени, живеят в перфектно подредени къщи и винаги се усмихват и поздравяват. Тук няма бедност и нещастие, а цари вечно спокойствие и благоденствие.

Главният герой Андерс  незнайно как се озовава в този прекрасен нов свят и заживява по неговите правила. Има всичко – пари, жилище, кола, приятелка и любовница. Получава това, което поиска – сякаш съдбата не спира да му се усмихва.

Но в този град нещо липсва. Алкохолът не напива, горещият шоколад няма вкус, не се усещат никакви аромати и няма деца. Когато Андерс казва на приятелката си, че я напуска заради друга, тя раздразнено му отговаря, че ще имат гости в събота. Когато пита любовницата си дали иска да заживеят заедно, тя му заявява, че би било хубаво да се пренесе в по-голямо жилище с вана. А когато хората се целуват в спирката на метрото, погледите им зареяно гледат в пространството.

В този град всичко е перфектно, освен едно – от него не може да се избяга. Дори смъртта не е изход.

Един ден Андерс намира дупка в стената на едно мазе, от която се чува музика и се носи приятен аромат – първата миризма, която той усеща от много време насам. И е решен на всичко, за да разбере какво се крие от другата страна.

Досещате се, нали? Този град се казва „Стандарт”.

Неудобният човек е един просто възхитителен филм антиутопия. Великолепен в сюжета, визията и посланията си. Откровена социална критика към задушаващия (норвежки?) стандарт, към който всички трябва да се придържат. В този свят няма деца, но няма и смърт, тоест няма бъдеще и надежда за промяна. Дупката в стената, която Андерс намира и която изключително напомня вагина, пък е визуално олицетворение на филмовата поанта, че обществото има нужда от ново рождение, ново начало.

Филмът е прекрасно заснет, с невероятни кадри и музика от Едвард Григ, което създава непоносимото усещане за студена перфектност и жажда за бягство.

Торнд Аурвог, който изиграва ролята на Андерс, е просто зашеметителен. Именно неговата брилянтна игра допринася за свежите нотки и хумора във филма. Освен това, има нещо в него, което напомня за италианския комик Роберто Бенини.

Неудобният човек е едно истинско филмово изкушение, което горещо ви препоръчваме. Не го изпускайте!

[youtube dsR8CSZmkqY]