Георафска ширина: Дубай
Тук си… Заради авантюризъм и в търсене на по-добра работа.
Кой: Мария Иванова

Дубай е едно от седемте емирства. Официалният език е арабския, но се говорят още английски, хинди, урду, малаялам, персийски, пинджаби, тагалски. Ислямът е официалната религия. Древен град, известен със своите традиционни пазари. Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Дубайския музей и Джумитра.

За първи път в Дубай:

Още като излязох от летището ме лъхна един тежък, горещ и влажен въздух. После, по пътя, си спомням как гледах високите сгради, които създават усещане, че си в мегалополис, като в Ню Йорк, както и илюзия за кипящ социален живот. Истината обаче е, че тук почти няма такъв. Всичко е само високи сгради, пълно е с неграмотни хора и се усеща ужасна липса на културен живот.

Създават ли чувство на малоценонност гигантските конструкции?

На мен лично – не, но е грозно как до всяка висока сграда стърчи някой строителен кран. Около тях е пълно с пясъци и незастроени площи. Всъщност, Дубай си е една строителна площадка. Най-изкуственото и фалшиво място на света…

Карта дубай

Все пак имаш някое любимо кътче тук?

Има приятни места, да. Но те са свързани с някой лъскав хотел и отново са изкуствено създадени – нямат дух. Най-обичаното ми място все пак е старият град с вятърните кули (сигурно единственото автентично местенце тук).

Дубай палми и сгради

Какви са хората на Дубай и как живеят? Нужен ли ти е компас, за да се ориентираш в душите им?

Не бих казала, че е нужен компас – те души нямат :Р Живеят по молове и колкото и да са „религиозни”, всъщност всички са обсебени от секса. Става въпрос за една тотална обърканост и лицемерие. За съжаление, не съм имала шанса да срещна истински хора на местна почва и се съмнявам в съществуването им. За тях всичко е… пари и секс.

С какво още не можеш да свикнеш?

С нищо не мога да свикна, не се чувствам човек тук и нямам себеподобни.

Едно сравнение с България:
Дано не ги настигаме = )

Липсва ти…

Европа, културата във всичките й форми, липсват ми разговорите с интелигентни, хубави хора (забравих да спомена, че масово всички са супер грозни, ограничени и имат развалени зъби :Р).

Изводи:

Една седмица, прекарана тук, е предостатъчна да се види и усети всичко.

Ако идвате само за да се порадвате на нощен живот – забравете.

Една голяма бира е средно по 20 лв, в клубовете е пълно с разгонени хора и азиатски проститутки. Въпросните заведения затварят в 2 сутринта.

Има 2-3 забележителности и още няколко мола покрай тях. Но те могат да се разгледат за 2-3 дни. Струва си обаче да се иде до Абу Даби – столицата на емирствата. Там може да се каже, че има някакъв дух и е приятно.

За транспорта:

Ще попаднете на нещо като безпилотно метро, което за съжаление, има само една линия и е блъскано с миризливи пакистанци и индийци. За това на жените препоръчвам да използват специалния женски вагон. Там не се допускат мъже. Въпросното метро обаче покрива съвсем малка част от града и се налага да се ползват таксита, които карат за около 1лв/км. Лошото е, че тук става въпрос за големи километри, понеже пътната мрежа е проектирана по някакъв безумен начин. Така че,  за да стигнеш до някоя близка точка, ти се налага да обиколиш света!

Сгради в Дубай

Бонус: жегата навън не е за пренебрегване – не идвайте през лятото!

По време на Рамадана, който се измества през годините, но е около август, законът забранява пиенето и яденето на публични места (за да не се дразнят постещите). Не може да се пие дори вода.

Пригответе се и да спорите непрекъснато с шофьорите-индийци. Защото тези хорица си правят, каквото си искат. Общо взето ви трябват здрави нерви = )

За плаж

препоръчвам Марина Бийч, а не плажа до прочутия Бурж Ал Араб. Защото последният е пълен отново с малки, черни воайори и преживяването е ужасно.

За жените: въздържайте се от разголени дрехи.

Никой нищо няма да ви каже, но на самите вас ще ви е неприятно вниманието, което ще привлечете. На публични места никой нищо няма да ви направи, но дори и да сте скромно облечени,  непрекъснатото зяпане ще ви се стори противно.

В крайна смета, според мен поне, интересът към Дубай се дължи на масивен PR и много добре обработени реклами. Всъщност, лъскавите сгради са покрити с пясъци, заобиколени от кранове, строителни площадки и са пълни с миризливи работници…

Дубай по вода

Паричната единица в Дубай е Дирхам .
1 дирхам ~ о.36 лева

Услуги Развлечение
Хотел/ 1 вечер: 300 – 4000 дирхама Билет за кино: 30 дирхама
Наем двустайно жилище: 1500 дирхамаБърза храна: 25 дирхама за меню Концерти : 300 дирхамаТеатър, изложби: почти няма = )
Интернет/ 1 месец : 200 дирхама, много слаба връзка Такса за мобилен телефон: различни планове, предплатените карти са първоначално по 40 дирхама (*трябва ти паспорт с виза, за да си вземеш). Има и ваучери по 20, 50, 100 дирхама.
Транспорт
Taxi: 3 дирхама/км
Нощна:
3.5 дирхама/км
Градски транспорт:
има карти за метрото, от които ти удържат в зависимост от спирката, на която слизаш – 20 дирхама силвър карта с 16 дирхама кредит в нея
Грижа за менФризьор: 60 дирхама (в затънтени квартали), 150 дирхама в центъра
Сапун:
2-3 дирхама
Шампоан:
12 дирхама
Дамски
превръзки/презервативи: 15/13 дирхама