Те свирят на японски одайко барабани, пандейро, вибрафон, маримба, лира, калимба, уду дръм, сурдус, клаве, диджериду, укулеле, беримбау (бразилски струнен инструмент), болеадорас (дървени топки на въжета)… Завързаха ни се пръстите, докато ги изброим и… Даже не са всички =)

В крайна сметка правят спектакъл, който увлича зрителя още в първата минута и го държи така до края…

Евала на тези щури момчета! Прекланяме се пред космическия им талант да превръщат с лекота музиката, изкуството и танца в истинско приключение за душата.

И, да, искрено се радваме на решението им да подарят своето уникално шоу и на българската публика. Това ще стане съвсем скоро – на 5 октомври, в зала НДК 1, София. Ей!

Но кои са те?

Перкоса (Percossa) е група от четирима неприлично готини музиканти, които носят ритъма в сърцето си, а театърът е втората им природа.

Спектаклите им съчетават един милион неща – акробатика, илюзионизъм, танц, мимика, игра на сенки и всякакъв вид перкусия… Но последната никак не е самоцелна, а е звуков израз на един театър без думи, пълен с универсален хумор и необуздана енергия.

Малко история

Сладурите се събират в края на 80-те години на ХХ в. Първите им изяви са главно из градовете на Южна Франция, по време на летните открити фестивали.

Десет години по-късно те вече имат добре оформена театрална програма –  Rhythmix, с която се представят за първи път в Холандия през февруари 1998 г. Очаквано, тя предизвиква масово одобрение и им носи истински успех.

През следващите години, в сътрудничество със Сезар Зардовейк, те поставят спектакъла Hitmen, Pulse и From Holland, който също е посрещнат много добре от публиката. А всяка следваща тяхна програма задълбава все повече в театралното изкуство.

Когато през 2008 г. Перкоса представя юбилейния си спектакъл Ten Years Off The Streets, групата вече се е оформила като театър без думи. И, логично, се превръща в  желан гост на множество фестивали и театри по света.

От много по всичко  

Перкоса правят наистина перфектно шоу – както в артистично, така и в техническо отношение. Впечатляващ декор, красиви костюми, ярки светлини и задъхана актьорска игра – от едва доловим шепот до шум, който кънти като ехо в цялото съзнание…

Изпълнение на огромни японски барабани се редува с какафония от миниатюрни предмети. Увлекателна самба прелива в оглушителна тишина. Невероятно смешни скечове биват последвани от нежно-тъжни мелодии. Точно така, както е в самия живот, а именно – шарено, по много от всичко.

Изпълнителите черпят нестихващо вдъхновение директно от света на перкусията. Музика, танц, театър, изкуство, цирк, вариете – всичко, което ги вълнува, могат да претворят в спектакъл.

Освен това, юнаците непрекъснато работят върху изобретяването на нови неща. И никога не се уморяват да усъвършенстват стари умения и техники.

А шоуто, на което ни предстои да се насладим скоро – Rebels of Rhythm, е истински  водопад от емоции – от сълзи до смях, с впечатляващи ефекти и разтърсваща музика.