Хей, cultуристчета! Имаме две много позитивни новини от чужбина и бързаме да ги споделим с вас. Научихме, че преди броени дни българският Робев хор (носещ името на диригента проф. Георги Робев)  е спечелил сребърен медал в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал във Флоренция, Италия.

Конкуренцията била наистина жестока, а споменатият хор бил единственият представител на страната ни в престижното събитие.

Пред взискателно международно жури, съставено от видни професори по музика от Италия, Русия и Словакия, певците ни показали своите качества в изискан репертоар, който включвал произведения от Италианския ренесанс до американския госпел и разбира се – съвременна българска песен. Направо ни е яд, че не сме били там, за да се насладим на чудесните им изпълнения.

След страхотното си представяне, съставът е поканен на нови международни форуми и сме сигурни, че е въпрос на време да се докаже отново.

Това не е всичко обаче :)

Другата хубава вест идва от Бон, Германия, където един млад български художник представи своята интересна изложба. Неговото име е Евгени Панайотов и е родом от Варна. Проектът на твореца „ЕВОЛЮЦИЯ? – изкуство за размисъл” включва 34 черно-бели и колорирани графики и 3D холограми, вдъхновени от филми от последните 40 години, сред които„Кръстникът”, „Полет над кукувиче гнездо”, “Широко затворени очи”, „Властелинът на пръстените”, „Гладиатор” и “Аватар”.

Кръстникът

Кръстникът

Към всяка от графиките авторът задава по един въпрос към зрителя, за да предизвика размисли по повод пресъздадените филмови образи и събития.

E, aко сега нямате  повод за национална гордост (даже два!), не знаем… кога.