Географска ширина: Париж/Франция
Кой: Гергана Минковска
Мисия: Образование/Работа 

Независимо какво си мислите, че знаете за Париж, винаги има нещо ново, което да откриете. Нов бар или ресторант, нова сладкарница, откриване на най-новата галерия – всичко, което може да Ви хрумне. Зад величествените дворци и булеварди, ще откриете малки градинки и улички, зад историческите фасади има работилници на местни майстори и творци. Може би най-привлекателната черта на Париж е, че макар да е един от най-посещаваните градове, много хора избират да останат там завинаги. Със своите апартаменти, детски площадки, хранителни пазари и кафенца, градът привлича все повече и повече хора. Вие също може да се превърнете в парижанин, дори и само за ден!

Париж - карта на света

Тук си, за … 

да уча

Как се почувства, когато видя Париж за първи път, какво ти направи по-специално впечатление?

Бях силно впечатлена от всичко. Свикнали сме да виждаме Париж и известната Айфелова кула само по снимки и картички, но в действителност е много по-впечатляващ град.

Айфеловата кула в Париж

Айфеловата кула | снимкa: Веселин Павлов

Какво би искала да постигнеш във Франция?

За момента искам да завърша образованието си, а в дългосрочен план бих искала да се реализирам успешно професионално.

Какво е нивото на културният живот тук? Какви са местните фестивали и събития?

Съвсем скоро беше „Празникът на музиката“ в Париж, който аз лично много харесвам – всички излизат на улицата, пеят, танцуват, звучи музика. Често обаче стават сбивания и безредици, поради което много хора избягват да го посещават.

Друг празник е Националният им празник на 4 юли, по време на който се организира заря, тълпи от хора се събират около Айфеловата кула, организират се различни мероприятия. Това, което ми направи впечатление е, че за разлика от нашите празници, тук не държат особено на традиция и култура. В България  по време на по-големите ни празници слушаме народна музика, играем хора, докато в Париж пускат съвременна музика и просто наблюдават.

Кои са любимите ти места в града на любовта?

Любими са ми градините около Айфеловата кула. Когато времето е хубаво, всички обичат да се разхождат там или просто да лежат на тревата. Друго място, предпочитано от местните, е базиликата Сакре Кьор, която се намира в най-високата част на Париж. От там има изглед към целия град, а посетителите обичат да се припичат на слънце.

на хълма Монмартр

Храмът Сакре Кьор | снимкa: Веселин Павлов

Личен фаворит за мен е прочутата улица Шанз-Елизе. Когато се разхождам по нея, се  чувствам като истинска парижанка.

Френската кухня е известна в цял свят. Имаш ли свой любим деликатес?

Честно казано, не посещавам често заведения, в които се сервира типичната френска кухня. Но ястията, които наистина обичам, са тези с охлюви, приготвени по различни начини.

Би ли останала за постоянно? Какво от България ще ти липсва?

Да, бих останала. Това, което ще ми липсва, е това, което липсва на всеки, който живее в чужбина – близките, семейството, приятелите. Липсва ми начинът, по който българите се забавляват. Всичките ми най-хубави спомени са от България, не бих предпочела друго място. Дори и по време на празниците тук в Париж не усещам същата празнична атмосфера като в България. Вкъщи си е най-хубаво!

Река Сена и катинари

Река Сена | снимкa: Веселин Павлов

Тук непременно трябва да видим:

Непременно посетете Лувъра. При първото ми посещение стоях там близо 6 часа и не ми омръзна.

Има ли хубави плажове в околностите?

Няма море наблизо, за плаж местните използват градинките и парковете. Градините на Версай, които са препълнени с фонтани, са предпочитана „плажна“ дестинация за французите.

Транспортът е … 

скъп, но пък надежден. Парижкото метро е едно от най-старите и най-големи в света, но за сметка на това влаковете в околностите на града винаги закъсняват, стачкуват постоянно и за хората е трудно да се приберат у дома.  

Триумфалната арка - Париж

Триумфалната арка | снимкa: Веселин Павлов

Какви са хората? И какво е тяхното отношение към чужденците? А към българите?

Зависи с какви хора се срещнете. Но е истина прословутото твърдение, че французите не обичат да разговарят на друг език освен на френски.

Какъв е основният поминък на местните?

Икономиката им е достатъчно развита, за да можете да се реализирате във всяка сфера. Мога да кажа, че в моята сфера, информатика и инженерство, има голямо търсене на пазара.

Катедралата Нотр Дам дьо Пари

Катедралата Нотр Дам | снимкa: Веселин Павлов

Тук трябва да внимаваме с:

Никога не се отдръпвайте, когато французин Ви поздравява с целувка, тъй като това е нещо съвсем естествено за тях и ще го приемат за обида, ако  не спазите този обичай.

Направи едно поетично сравнение с България. По какво никак не си приличаме с местните?

Начинът, по който празнуват. Не спазват обичаите и традициите си, приемат празниците като всеки обикновен ден. За мен лично, не е истински празник, ако не украся вкъщи или пък не боядисам яйца за Великден например.

Какво би посъветвала хората, които пожелаят трайно да се установят тук? Трябва да са готови на…

Като всяка нова страна – да си готов да свикнеш с техните нрави, с техния начин на живот, с езика и техните правила.

Паричната единица във Франция е: € (Евро)
€ ~1.95 лв.

по данни от 3 юли 2013

стандарт на живот в Париж - Франция