Какво ви се гледа тази вечер – ужас, комедия, трилър, драма? А може би търсите налудничава комбинация от всички съществуващи кино жанрове? Ако е така, значи този филм напълно ще удовлетвори, хм!, странните ви очаквания. И ще уплътни перфектно парченцата ви свободно време.

Всъщност, Перфектният домакин (The perfect host) е дебютният проект за голям екран на младия режисьор и сценарист  Ник Томней. Неговата мрачно-черна история не е базирана по действителен случай, но въпреки това е брилянтно вдъхновяваща и завъртяна – толкова, колкото може да бъде завъртяно човешкото въобръжение и неговите неведоми пътища.

Лентата е своеобразно продължение на късометражния филм на русокосия младок Host, който той представя през 2001 година на  кино фестивал в Австралия: „Отзивите бяха страхотни и реших, че от този разказ може да излезе нещо интересно”, споделя в интервю Томней. И никак не е далече от истината.

Така се ражда перфектният домакин Уоруик Уилсън (Дейвид Хайд Пиърс). Той има много приятели и страшно обича да се забавлява с тях, но… по един различен начин. В това ще се убеди и престъпникът Джон Тайлър (Клейн Крофърд), който, по стечение на обстоятелствата,  ще стане негов гост… И, да, накрая адски ще съжали, че е потърсил убежище в голямата му, подредена и фалшиво порядъчна къща…

Не, филмът на Томней безспорно не може да бъде наречен ужас, но в него наистина има сцени, които ще накарат сърцето ви да подскочи няколко пъти. Не е и драма – така да се каже, в него жертвите са сведени до минимум, а краят би могъл да мине за щастлив, … оптимистично погледнато. И въпреки черния хумор и ироничния поглед върху живота, трудно бихме го категоризирали и като комедия.

Приемете го като абсолютен триумф на фантазията, с високо кръвно налягане и завишени нива на  холестeрол. Един задъхан, напрегнат, разтърсващ, искрен разказ за нещата, които не очакваме да ни се случат, но… които от време на време стават, така или иначе.

С две думи: препоръчваме горещо! И очакваме с нетърпение следващия проект на Ник. Разбрахме, че той работи по нов трилър, за който споделя, че ще е много по-завъртян от предния. Подозираме, че ще спази обещанието си…