„Gamushara“ означава целеустременост. Това е състоянието, в което преследваш една цел, без да мислиш какво ще последва.

Какво ни е нужно? Енергия! Ние трябва да съберем мощния ритъм на сърцата си и да го проектираме в бъдещето. Нека да извикаме трескаво като новородено, което заявява на света за своето съществуване. […]

Хората са заедно в кръг и са съсредоточили поглед в барабана. Равномерното сърцебиене – чиста енергия бързо изпълва въздуха. Днес аз също удрям барабана и вярвам, че тази енергия ще ни помогне да открием път към бъдещето…

Маса Огава

Не знаем дали краят на света ще настъпи през 2012 година. Но, ако това не се случи, можем да ви уверим, че през март ни очаква едно наистина уникално музикално събитие.

Защото те идват и нищо, ама нищо не може да ги спре! Точно така, познахте. Барабанистите от японската трупа Ямато отново ще минат през България, за да зарадват многобройните си почитатели.

Този път те ще представят новата си програма „Gamushara – The Beat of Courage”, която е част от световното им турне.

Кои са Ямато?

Всичко започва на един фестивал в Тойчи, Кашихара-ши, в областта Нара. По време на него, още неизвестните на никого музиканти изпълняват композицията „Huyga” на Маса Огава – настоящият им арт директор.

Както може да предположите, публиката е очарована от пърформънса им. А когато един журналист пита Огава как се казва състава, той изстрелва първото име, което му хрумва спонтанно на ума, а именно – Ямато.

Всъщност, въпросното участие в Тойчи е само началото на една впечатляваща поредица от представления из целия свят. Днес те наброяват 150-200 на година, а броят на барабанистите нараства от четирима на петнадесет.

Yamato с концерт в НДК

През 1994 година бандата свири в Китай пред 20 000 души, в общо четири представления.

Следва  турне и в други азиатски страни, включително в Индонезия, Южна Корея и Сингапур. През 1997 година Ямато е на обиколка в Южна Америка. А 1999 е годината, в която трупата взима участие във фестивала в Единбург, където ласкаво е наречена в пресата “музиката на душата”.

Е, какво повече можем да добавим, освен че ги очакваме с нетърпение! Концертът им ще се проведе в зала 1 на НДК, в София. А когато наближи съвсем, ще ви затрупаме с още подробности за събитието. Няма да го пропуснете, нали?

Ямато Барабани