Готово! Избрахме книга на месеца. Тя се казва „Херос“, част е от трилогия, наречена „Очите на светицата“, и е дело на българската писателка Анатолия Павлова.

Като една истинска машина на времето, интересното четиво ни пренася в света на траките, сблъсквайки ни с мистичност и история, които  ни оставят без дъх по време на цялото четене.

Всъщност, поканихме авторката сама да разкаже за книгата си, както и за себе си, затова не губете време и надникнете в интервюто по-долу.

***

Здравей, Анатолия! Представи ни се накратко: коя си ти и от колко време се занимаваш с писане?

Името ми е Анатолия и означава „изгрев“. Идвам от далечната страна на Фантазията и мечтите. От древната земя на Тракия. От осемгодишна пиша стихове, после разкази, сценарии за филми, но напоследък /вече почти 10 години/ съм посветила перото си на траките, техните тайни общества, легенди и герои.

Защо последните те вълнуват толкова много? С какво те привличат техните обичаи, религия и бит? И, като цяло, откъде черпиш исторически сведения за тях?

Тракия е енигма за повечето от нас. За мен лично, Тракия е мястото, където се сливат Свещеният дух, древното Тайнство на Орфическите братства, Тракийските мистерии, Дионисовият храм, предрекъл успехите на Александър Велики. Там, където девствената природа се свързва с чистотата и героизма на хората. С великите войни, странни заклинания и с прекрасната любов на Орфей към Евридика… Иначе, информацията за всичко това е навсякъде около нас. Просто трябва да имаш очи, за да видиш и уши, да чуеш.

Разкажи ни малко повече за последната си книга, част първа от трилогията „Очите на светицата“.

Книгата се казва „Херос“, това е богът воин, по-известен като Тракийският конник. Бил е много уважаван и почитан в обществото на древните Траки.

Смъртта на г-н Фол (Александър Фол – български историк, траколог и филолог – бел.  ред от автора) провокира интереса ми към този многоброен народ, населявал земите ни. Колкото повече четях, толкова повече си давах сметка, че трябва да пиша за това, за да знаят българите, че са потомци на велики воини, участвали в Троянската война. Според Херодот, траките наброявали над  4 милиона, което за онези времена е било нещо огромно.

Историята в книга първа е следната:  Известен професор по тракология е мъртъв. Този факт преобръща живота на 18-годишната му дъщеря Бендида. Тя се впуска в бясна надпревара с времето, търсейки златната апликация на Бога воин Херос, за да спаси живота си. Историята въвлича в един необикновен лабиринт от тракийски могили, древни знаци и мистични жертвоприношения.

Херос - очите на светицата

Кога е твоето любимо време за писане и от каква обстановка имаш нужда, за да твориш?

Пиша сутрин рано, когато слънцето започва да изгрява. Това ме зарежда и ми дава стимул да творя. Обстановката? Важно е да е тихо и спокойно място.

Вярваш ли в бъдещето на хартиените книги и какво, според теб, ще е то?

Да, вярвам. Имам много приятели, които четат. Книги са съществували от преди хиляди години и те няма да изчезнат. Писани върху глинени плочки, върху кожа, папирус  или златни пластини, те ще останат, за да ни радват, разсмиват или разплакват.

Лесно ли е да си писател в днешно време – тук, в България?

Не е лесно да твориш в България. Скъпо удоволствие е. Но ако имаш желание да разкажеш нещо на хората и го направиш добре, това определено ще си заслужава.

Пожелай нещо на читателите си, а после и на нашите :)

На моите читатели желая да видят това, което аз съм видяла, разказвайки им историите си. Да усетят духа на Тракия и цялата емоция и страст, които съм вложила  в романите. На вашите читатели, а и на всички останали, пожелавам да успеят да се потопят във великото тайнство на Тракия и да се гордеят със славното ни минало.