Поредната вълнуваща дестинация, до която решихме днес да ви разходим е Басарбовският манастир. Духът на времето, в което са живели монасите-отшелници прозира във всичко тук, като започнем от запазените скални образования и помещения и стигнем до природата, която ги огражда. Това е едно от тези свети места, които няма да ви впечатлят със зрелищна красота, а точно обратното – с простотата на гледката, която сме отвикнали да виждаме от забързания ритъм на живот, който водим.

Басарбовски Русе

„Свети Димитър Басарбовски” се намира на десетина километра от град Русе.

Това е единственият действащ скален манастир у нас. Обявен е за паметник на културата от местно значение още през 1978г. Според преданията, Димитър Басарбовски е прекарал целия си живот именно на това място. Светецът е почитан  в Букурещ, където и до днес се пазят тленните му останки в патриаршеската църква „Св. Св. Константин и Елена”. Паметта му се чества на 27 октомври, както в село Бесарбово, така и в Букурещ.

Стенопис на скален манастир около русе

Басарбовският манастир предоставя на посетителите си възможност да се потопят в тишината и покоя, на които са се радвали някога предците-монаси, а също така и да се порадват на гледките, които са вдъхновявали някогашните монаси. Красиво озелененият двор, през който се минава за да се влезе в манастира,  води до кладенец, който се твърди, че е с лековита вода.

На това място монасите са преписвали божиите книги и са се рисували икони. Ако добре се вгледате в скалите, може да откриете и до днес запазени изображения, напомнящи за някогашния християнски дух. В подножието на скалите ще видите разположените трапезария и две стаи, а по тесните стъпала се стига до ниша, в която според легендата е спял Св. Димитър Басарбовски.

Вход на Басарбовски скален манастир

Миналото и настоящето се срещат на това място, за да върнат поне за малко всеки един  посетител към ценностите и идеалите на някогашните предци. Скалите тук „представят” историята на една човешка цивилизация, позабравена за съжаление от нашите поколения. Заслужава си да се види и усети топлината, с която природата в този райони приема всеки един гост и да се позамислим за истински важното и значимото около нас.

А ако искате заедно с нас да посещавате още вълнуващи дестинации, идвайте ни по-редовно на гости.