Когато през 2009-та списание Едно организира първото издание на  Sofia Design Week, това бе истински празник за българския дизайн.

Никак не е случайно, че фестивалът заслужено се превърна в едно от най-престижните събития не само в България, но и на Балканите. А днес цяла Европа е затаила дъх и с нетърпение очаква четвъртото издание на феста, което ще се проведе в София, под надслов In Context.

Висококачествен дизайн под формата на изложби, уъркшопи, дискусии, лекции, филми и партита ще се концентрира в рамките на точно седем дни. Резултатът: София отново ще се преобрази в една по-различна, по-красива и по-дизайнерска столица, която по нищо няма да отстъпва на големите градове в Европа.

Знаете, че Sofia Design Week е насочен към професионалната публика, занимаваща се с всички форми на дизайн и визуална култура.

В този ред на мисли, през юни София ще посрещне дизайнери от цял свят, за да обменят те опит и идеи. Освен това, фестивалът е отворен и за широката публика, а през 2011-та се радваше на 50 000 посетители, което заслужено му донесе званието Събитие на годината от Eventex Awards 2011.

Екипът

Тази година дизайна в контекст ще изследват тримата куратори – Лана Кавар, Светлана Мирчева и Йордан Жечев, а ръководител на проекта е Боряна Зафирова. Всеки един от тях може да се похвали с успешна кариера и много постижения в сферата на дизайна.

Лана Кавар е завършила в Йейл и със смелите си дизайнерски решения отдавна е покорила Ню Йорк, което пък неведнъж е било отразявано от New York Times, Graphic, Creative Review и блога Many Stuff.

Светлана Мирчева е една от родните гордости на дизайна. Освен това се занимава с дигитални медии и съвременно дигитално изкуство. А последното, което чухме за нея, беше хубавата новина за откриването на самостоятелната й изложба в Ню Йорк.

Единственото мъжко присъствие в кураторския екип на фестивала е Йордан Жечев. Той има също множество успехи зад гърба си като творчески директор на софийския клон на международната рекламна агенция DBB. Плюс това, най-вероятно вече сте го виждали, защото личността му особено нашумя в интернет пространството с лекцията му на конференцията TEDxBG 2012 на тема Рационалните причини да останеш в България.

Иначе, тазгодишната програма на Sofia Design Week е толкова богата и разнообразна, че, убедени сме, София ще се пренасити от дизайн поне до следващата година.

Фестивалът със сигурност обещава да бъде пълен фурор и истински празник за сетивата, така че пригответе се и бройте с нас минутите до голямото начало!

Цялата програма, както и повече информация за събитието, можете да намерите на официалния сайт на списание Едно.